Pivi og Fantorangen har hovedrollene når NRK Super skal lære også de aller yngste om følelser.

Fantorangen og Pivi skal lære de yngste barna hva følelser er 

– Siden flere og flere barn oppgir at de sliter psykisk, vil NRK Super i år ha fokus på barns psykiske helse, sier prosjektleder Beate Rendahl.

Publisert

NRK Supers årlige temadager tar for seg barns psykiske helse. Fra 12. til 14. november, mandag til onsdag kommende uke, vil temaet prege både TV, radio, nettspilleren, sosiale medier og i NRK Supers app «Svar-o-meter».

– Barn lærer mye om hvordan ta vare på kroppen og den fysiske helsen, men hva vet de egentlig om sin psykiske helse? Siden flere og flere barn oppgir at de sliter psykisk, vil NRK Super i år ha fokus på barns psykiske helse, sier prosjektleder Beate Rendahl i en pressemelding. 

Tar de yngste på alvor

Solveig Skogland er produsent for en spesiell satsing som retter seg mot barn i barnehagealder; en miniserie der Fantorangen og Pivi lærer de minste om å være sjenert, sint, sjalu, glad, redd, og å ha skyldfølelse.

– Såvidt jeg vet er det første gang vi retter temadagene også inn mot de yngste barna; opprinnelig har det vært mest for barn i skolealder, sier hun. 

Det er fjerde gangen NRK Super arrangerer temadager. I fjor handlet dagene om seksuelle overgrep, og tidligere har satsingen tatt for seg skilsmisse og rus. Til temadagene blir det blant annet laget to små dramaserier. Den ene er basert på sanne historier fra unge voksne som slet psykisk med blant annet depresjon og angst som barn. Den andre serien er skrevet av Erlend Loe og skal lære barna om følelser.

I tillegg har Skogland og prosjektleder Maria Grande jobbet med en liten serie om følelser for de aller minste, med Fantorangen og Pivi i rollene.

– Vi har blant annet tatt utgangspunkt i røde og grønne følelser, og rettet oss inn mot treåringer. I utgangspunktet hadde vi lyst til å lage en serie om følelser med barn i rollene, men vi skjønte fort at det ville bli både ganske sårbart og etisk problematisk. Derfor bruker vi dukkene, sier Skogland. 

Humor og alvor

I serien, som består av i alt åtte korte episoder, får hovedpersonene kjenne på ulike følelser. 

– Blant annet når Fantorangen har bygget et skikkelig fint tårn av klosser, og Pivi velter det. Da kjenner han på et sånt sinne at han holder på å eksplodere, men samtidig skjønner han ikke at han er sint. Da går de til legen, som forklarer at det ikke er farlig - og at det er en følelse. Legen kommer også med noen gode råd for hva man kan gjøre, sier Skogland. 

Både hun og prosjektleder Grande har brukt erfaringer med egne barn for å forsøke å gjøre tematikken så relevant som overhodet mulig. 

– Vi bruker humor, samtidig som vi tar barnas følelser veldig på alvor. Hensikten er å fortelle barna om ulike følelser, og gi noen verktøy og strategier for å kunne håndtere dem, sier Skogland, som er spent på hvordan satsingen blir mottatt. 

– Jeg er litt spent, siden det er første gang vi gjør dette rettet mot de yngste barna. 

De voksnes ansvar

Prosjektleder Beate Rendahl håper temadagene er noe som kan følges opp også videre. 

– Siden barns psykiske helse også er de voksnes ansvar, håper vi at lærere, barnehageansatte, helsesykepleiere, foreldre og andre voksne setter fokus på psykisk helse disse dagene, sier hun i pressemeldingen. 

NRK Super har inngått et samarbeid med Røde Kors om deler av temadagene. Basert på filmene om følelser har Røde Kors utviklet et undervisningsopplegg tilpasset 5. til 7. trinn, som sendes ut til alle landets skoler.

– Røde Kors blir kontaktet av stadig flere barn og unge om utfordringer knyttet til følelser og psykisk helse, og psykiske plager øker blant barn og unge. Samarbeidet med NRK Super vil inspirere barn til å ta opp følelser og vanskelige tanker og gi foreldre kunnskap for å snakke om følelser og psykisk helse med barna, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland til nrk.no.

Powered by Labrador CMS