Slik ser den digitale barnehagen ut hjemme hos Jostein Røraas, som selv har tre barn hjemme akkurat nå - sønnen og fetterne hans.

Da barnehagen stengte, tok foreldrene grep og åpnet digital barnehage

Da Haugar barnehage stengte dørene, tok FAU grep: – Vi startet digital barnehage som et tiltak for samhold, glede og aktivisering av barna våre i disse Koronatider.

Publisert

Det sier Jostein Røraas, som sammen med Marlen Lauvset er en av initiativtakerne blant foreldrene. Selv har han nå minibarnehage hjemme, med både sønnen og fetterne hans som kolleger på hjemmekontoret. Samtidig står han i bresjen for å aktivisere barna via foreldrenes egen digitale barnehage. 

– På denne måten får barna sett og hørt hverandre litt og vi ivaretar barnas behov for kontakt med jevnaldrende. Hvis denne situasjonen varer lenge, blir det nesten slik at barna må tilvennes på nytt til barnehagen når de skal tilbake igjen. Det håper vi å unngå, sier han, og legger til: 

– Samtidig er det jo noen foreldre som kanskje går hjemme og er bekymret for egen arbeidsplass. Jeg tror det gjelder ganske mange akkurat nå. 

Tilbud til de eldste

Haugar barnehage ligger i Tønsberg, og er Tønsbergkirkenes barnehage. Barnehagen har til daglig 30 plasser, men er nå stengt. 

– Vi er en veldig liten barnehage, og ikke alle er med på den digitale barnehagen. Enn så lenge har vi også hatt et tilbud bare til de eldste barna. Men jeg tror de som er med vil få igjen for det når barnehagen åpner igjen. Tilvenningen blir lettere når de har delt noe felles i løpet av denne tiden. 

Den første uken ble den digitale barnehagen arrangert av FAU selv.

Jostein Røraas jobber til daglig som kommunikasjonssjef i Forsvarets veterantjeneste, for tiden fra hjemmekontor.

– I utgangspunktet er dette et foreldreprosjekt, og så blir de ansatte i barnehagen med av og til - slik at barna får se hvordan det går med dem. Dette er tenkt som et positivt tilbud til de som har anledning og lyst. 

Den digitale barnehagen gjennomføres på Messenger eller Teams. Hver dag har barnehagen et program som sendes ut til foreldrene på forhånd, slik at barna kan forberedes på hva som skal skje. 

– Hver økt er på 30-40 minutter, og blir nok dagens høydepunkt for noen av barna. 

Programmet for en av dagene i forrige uke så slik ut: 

1. Opprop og skravling. Dette er standard hver dag.

2. Oppgave - alle barn skal på fem minutter tegne seg selv og en venn. Så går vi på nytt runden og får presenterer. Viser så tegning av barnehagen sin (aktivitet fra i går for de som har gjort det) og dagens tegning.

3. Eventyrlesing/Historie.

4. Vi synger to sanger. Lille Petter edderkopp og Når en liten mus skal ut og gå.

5. Funny Face med appen i messenger.

6. Presentasjon av tanker om morgendagens program. Vi gir også en hjemmeaktivitet til de som har lyst (så har de noe å holde på med resten av dagen):

Tegn de voksne i Haugar barnehage

7. Vi danser BLIMEdansen. På gjensyn.

– Vi gjør det slik at vi på et avtalt tidspunkt kan ringe inn til «barnehagen». Der vil barna kunne ha interaksjon med de andre. Etter en uke vil vi evaluere opplegget og justere for de kommende ukene etter ønsker fra foreldre og barna.

Nå håper Rørås dette kan være til inspirasjon for andre som har utfordringer med å få dagene til å gå. 

– Tilbakemeldingene vi har fått har vært helt strålende, og jeg har hørt om flere barnehager som vurderer å kopiere opplegget. Enn så lenge har ikke folk begynt å gå på veggen ennå, men etter hvert kan det begynne å røyne på. Da blir dette et tiltak for å aktivisere barna. Når vi gir en oppgave til neste dag, som å tegne de ansatte i barnehagen, blir det også en fin måte å holde tråden på, sier han, og legger til: 

– I dag for eksempel gjorde vi den testen der man bruker pepper i vann, det syntes de var veldig artig. Det ble også en nyttig demonstrasjon på hvor viktig det er å vaske hendene i disse tider. 

Powered by Labrador CMS