Brudd og enighet i kommuneoppgjøret

YS og LO er enige med KS om en avtale i lønnsoppgjøret i kommunesektoren.  Forhandlingene med Unio og Akademikerne har gått til brudd.

Publisert

 ‑ Vi har fått et akseptabelt resultat, som gir våre grupper reallønnsvekst. Dessuten har vi fått et oppgjør som viser at det lønner seg å ta utdanning, sier Lizzie Ruud Thorkildsen, leder i YS Kommune, i en pressemelding.

 Også LO kommune er fornøyd med resultatet

- Dette er et godt lønnsoppgjør for LO Kommunes medlemmer. Vi har sikret kjøpekraftsutvikling, en god likelønnsprofil og god uttelling for kompetanse, sier Mette Nord, forhandlingsleder for LO Kommune.

Fant ikke løsning

 Unio kommune på sin side fant ikke en forhandlingsløsning med KS i årets mellomoppgjør. Grunnen til bruddet er at den største gruppen med høyere utdanning, lærerne, får langt mindre enn andre grupper, melder Unio i en pressemelding.

KS hadde et tilbud til lærerne som ligger under frontfaget og lavere enn det andre grupper fikk. Tilbudet fra KS for stillinger med 3- og 4-årig høgskoleutdanning, blant annet sykepleiere og barnehagelærere er i tråd med Unios krav og hva Unio over tid har arbeidet for. Det vil være et godt tiltak for å møte rekrutteringsutfordringene. Men selv om tilbudet var godt for noen av Unios grupper var det for dårlig for lærerne med lang utdanning, heter det videre i pressemeldingen fra Unio.

- Dermed var det ikke mulig for Unio å godta den løsningen KS la på bordet, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.

Også akademikerne gikk til brudd.

- Jeg er veldig glad for at vi har fått til en løsning for to av forhandlingssammenslutningene i kommunesektoren for femte år på rad. Så er det tilsvarende skuffende og overraskende at de to andre sier nei, sier forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø, i en pressemelding.

Oppgjøret for Unio og Akademikerne kommune går nå til mekling, med meklingsfrist 23. mai kl. 24.

Her kan du lese protokollen med resultatet fra LO

Dette har LO, YS og KS blitt enige om

  • Fagarbeidere med full ansiennitet får et sentralt tillegg på 12.000 kroner.
  • Fagarbeidere med full ansiennitet og tilleggsutdanning får 13.000 kroner.
  • De som har treårig høyskoleutdanning og full ansiennitet, får 14.000 kroner. I tillegg heves minstelønnsnivåene for flere av gruppene ytterligere fra 1. juli 2019.
  • Ny minstelønn for fagarbeidere med full ansiennitet blir da 430.000 kroner.
    Ny minstelønn for fagarbeidere med full ansiennitet og tilleggsutdanning blir da 450.000 kroner.
  • Ny minstelønn for de som har treårig høyskoleutdanning og full ansiennitet, blir 505.000 kroner.
  • Partene er også enige om å opprette en ny, sentral særavtale for tjenestepensjon.
  • Les hele resultatet her. (ekstern lenke)

Fakta

  • Lønnsoppgjøret omfatter om lag 491.000 ansatte i kommunene.
  • 10 prosent jobber innenfor barnehagesektoren
Powered by Labrador CMS