I sommer ble de første kommunale solcellepanelene montert på Smååsane barnehage. Fra venstre vaktmester Andre Pedersen, avdelingsleder byggforvaltning Eirik Lundevold, styrer i Smååsane barnehage Marianne Wegge og fdv-operatør Bjørn Jahnsson

Barnehagen blir kommunens aller første produsent av solkraft

Smååsane barnehage i Vennesla har døpt en av de fem avdelingene sine Kraftverket. Hva er vel da mer naturlig enn at de også får Venneslas første kommunale solcellepanel? 

Publisert

– Vi har fokus på bærekraft i barnehagen og nå får vi enda en mulighet til å lære barna å ta vare på jordkloden og gi den videre, sier styrer Marianne Wegge til Vennesla Tidende (krever innlogging), som omtalte saken først. 

Som en del av kommunens miljøsatsing har Vennesla satt av penger på budsjettet til å teste strøm fra solcellepaneler på et kommunalt bygg. I sommer kom 72 solpaneler med en installeringseffekt på 24 kilowatt opp på barnehagetaket. Det er Vennesla kommunes første solcellepanel-anlegg og et pilotprosjekt for kommunens miljøsatsing. Etter planen skal satsingen produsere 22 500 kilowatt per år; en femtedel av barnehagens årlige strømforbruk. 

– Er det derfor den ene avdelingen deres heter Kraftverket?  

– Nei, sier styreren til barnehage.no, og forklarer:

– Vi er en barnehage med veldig fokus på vår lokale forankring til Vennesla som kommune og bygd. At en avdeling heter Kraftverket har sammenheng med at det i tilknytning til kommunen er fire kraftverk. Vi er en kraftkommune. 

De andre fire avdelingene i barnehagen heter Tømmervelta, Bommen, Fjorden og Toget. Navn som alle er tilknyttet Vennesla; en kommune der mye av industrien er forankret i treforedling, og har en mer enn 100-årig industrihistorie knyttet til utnyttingen av vannkraften fra Otra. Setesdalsbanen, en 78 kilometer lang smalsporet jernbane, hadde sitt knutepunkt i kommunen - derav navnet Toget.

Styrer Marianne Wegge er glad og stolt over å være den første barnehagen - i det første kommunale bygget - i Vennesla som får solcellepanel på taket.

– Kommunen har i samarbeid med næringslivet etablert slagordet «Grønn, urban bygd». Vi er en kommune som ønsker å være i front når det kommer til innovasjon tilknyttet bærekraft. I forbindelse med dette pilotprosjektet gjorde kommunen en vurdering av alle byggene sine, og vi var så heldige at de valgte oss, sier Wegge. 

– På grunn av beliggenheten? 

– Ja. Er det sol i Vennesla, så skinner den på taket vårt. 

Solcellepanelene ble montert mens barnehagen hadde sommerstengt. Allerede mandag begynner de å produsere kraft.

Starter mandag 

Allerede mandag går barnehagen over til å produsere egen strøm fra solcellepanelene på taket. Styreren anslår at barnehagen bruker et sted mellom 120 og 130 000 kroner i året på strøm. 

– Når barnehagen er stengt, for eksempel de tre ukene vi har sommerferie, kan vi selge strømmen som produseres. 

Pilotprosjektet føyer seg naturlig inn i arbeidet barnehagen allerede gjør knyttet til bærekraft og miljø. 

– Selv om navnet Kraftverket ikke handler om miljø, prøver vi å være gjennomgående miljøbevisste. Barna skal i løpet av høsten få god kunnskap om strømproduksjonen via solcellepanelene, i tillegg til det de kan fra før om grønn energi og å gjøre bruk av det vi finner i naturen. 

Framtidens energiform

Kommunen har brukt i overkant av 300 000 kroner på pilotprosjektet. En kostnad som, hvis alt går etter planen, vil være innspart i løpet av 15 år. 

Ordfører Nils Olav Larsen er ifølge Vennesla Tidende klar på at dette er framtidens energiform, selv om det koster å investere. 

– Vi har som fokus å gå foran når det gjelder bruk av mer miljøvennlige energiformer. Da er sol et veldig godt alternativ og at det finnes så mange ubenyttede flater på tak rundt om er dumt, sier ordføreren, og legger til at han har inntrykk av at testing av solcellepanel er på god fart inn i kommune-Norge.

Powered by Labrador CMS