En god start: Tvillingene Karen og Erling Holmen benytter seg gjerne av muligheten for å besøke Amanda barnehage i Haugesund sammen med mamma Live Folkedal (til venstre). – Dette opplegget har vi hatt i mange år og tilbakemeldingene fra foreldrene er utelukkende gode, sier styrer Elin Bauge-Dybdahl (til høyre).

Klar, ferdig, barnehage!

Hva kan du forvente av tilvenningen i barnehagen? Tårer, dårlig samvittighet og usikkerhet, for å nevne noe. Hos mamma og pappa, i alle fall.

Publisert Sist oppdatert

August står i tilvenningens tegn. Men for noen begynner den mye før. Så snart tilbudet om barnehageplass dumper ned i postkassa, faktisk.

I Amanda barnehage i Haugesund har de praktisert åpne besøk i alle år. Både barn og foreldre er til enhver tid hjertelig velkomne til å besøke barnehagen slik at både bygg, barn og voksne blir litt kjente før alvoret starter i august.

Det hele starter med et hefte.

– Vi sender ut det samme informasjonsheftet til alle som har fått plass hos oss. Det er mange ting som foreldre lurer på med hensyn til oppstart, og slik får vi samlet informasjonen, sier daglig leder Elin Bauge-Dybdahl.

Det handler om rutiner, hvordan det er i barnehagen og hva barnet trenger.

Så får barnet tildelt en primærkontakt som tar i mot barnet og foreldrene i garderoben i tilvenningsperioden. Oppgaven til primærkontakten er å bli best mulig kjent med barnet og foreldrene.

Verst for foreldrene

– For å få til et godt samspill prioriterer vi at de voksne sitter mye på gulvet, og er aktivt tilstede sammen med barna, i deres undring og lek. Primærkontaktordningen har vi fordi barnet skal slippe å forholde seg til så mange voksne på en gang. Barnet skal få gode muligheter til å knytte seg til en voksen, for så å bli kjent med de andre etter hvert, sier daglig leder.

Og dermed er tilvenningen i gang.

– Det er nok verst for foreldrene, smiler Bauge-Dybdahl.

Det første foreldremøtet finner sted i juni. Deretter blir foreldrene innkalt til et nytt møte med primærkontakten en stund etter oppstart.

– Hva kan foreldre forvente av tilvenningsperioden?

– At det blir noen tårer i løsrivningsfasen. At de kan føle usikkerhet om dette er det rette for barnet. Men også at det går bra, og at tårene vanligvis gir seg litt etter at de har dratt, sier den erfarne styreren.

Og har barn og foreldre vært på besøk i forkant, går som regel tilvenningen raskere.

– Vi sier alltid til foreldrene at de bare må ringe for å høre hvordan det går. Og vi sender ofte små meldinger og et bilde på mobilen for å berolige dem.

Min bok

Foreldrene blir også oppfordret til å lage en bildebok som barnet kan ha i barnehagen.

– Min bok er ei «bok» som foreldrene får fra barnehagen. Her kan de lime inn bilder av barnet, mamma, pappa, søsken, besteforeldre, kosedyret, huset deres og venner. Vi laminerer den og boken er en viktig eiendel for barnet. Da kan de se på pappaen eller mammaen sin, dersom savnet blir for stort, eller de bare vil vise oss familien sin. For mange blir dette en trofast eiendel, som de er veldig kry av, og som de passer veldig godt på, sier Bauge-Dybdahl.

De passer også på at ikke alle starter 15. august, men at de nye barna fordeles ut over høsten.

– Ett nytt barn krever den voksnes fulle oppmerksomhet, derfor ber vi foreldrene krysse av for den datoen som passer best for dem.

Tilbakemeldinger fra allerede tilvente foreldre og barn, viser hvor viktig god informasjon er før og under tilvenningen. Og det er viktig å huske at tilvenningsperioden ikke kun er for barnas del. Det kan like mye være foreldrene som må vennes til å levere fra seg barnet.

– Spesielt gir muligheten for besøk en myk start sammen med foreldrene, sier Bauge-Dybdahl, og presiserer at et godt samarbeid med foreldrene er alfa og omega for en god barnehagestart.

Powered by Labrador CMS