Ulf Larsen, Jan Erik Meldgaard og Ben Emanuelsen i United Veteran MC bevilget 5000 kroner til Villaveien naturbarnehage så de fikk kjøpt seg benker og bord.

Vandaler ødela utemøblene - barnehagen fikk hjelp fra uventet hold

Vandaler ødela utemøblene til naturbarnehagen i Bjørnevatn. Da tok MC-klubben grep, og kjøpte nye møbler til barna.

Publisert

– Da vi fikk se i lokalavisene at møblene til barnehageungene var ødelagt, så reagerte vi kraftig på det. Vi diskuterte litt og ble enige om at vi bevilger 5000 kroner til nye møbler, sier president i United Veterans MC i Sør-Varanger, Ulf Larsen, til iFinnmark, som omtalte saken først.

Villaveien naturbarnehage er foreldreeid, har tre avdelinger, og ligger i naturskjønne omgivelser i Bjørnevatn, rundt en mil sør for Kirkenes. I tillegg til selve barnehagebygningen har barnehagen et eget uteområdet med to gammer, utelekeplass og bålplass. I tillegg til å ha natur og friluftsliv som satningsområde, har barnehagen et ekstra fokus på lek.

– Da MC-klubben tok kontakt, trodde jeg først det var noen som tulla med meg. Jeg hadde ikke hørt om dem tidligere, sier styrer Lene Balsvik og ler. 

Ødelagt av vandaler

Men utgangspunktet for den etter hvert lykkelige historien var ikke like trivelig: 

– Vi er en naturbarnehage, og tilbringer mye tid utendørs. Etter at barnehagen åpnet igjen etter korona-stengingen, har vi 14 barn som er ute hele tiden. Dermed gjorde vi litt mer ut av uteområdet vårt, og rigget det slik at vi hadde alt vi trengte. Samtidig satte vi opp skilt der vi skrev at det ikke var adgang for andre å bruke området, sier styreren. 

Helt siden barnehagen åpnet dørene i 1991, har nemlig området med både gammer, bålplass og lekeplass vært åpent og tilgjengelig for alle som ønsket å bruke det på ettermiddagen og i helgene. Men på grunn av smittefaren ønsket barnehagen å begrense bruken til å gjelde kun barnehagen akkurat nå. 

– Jeg vet ikke om det var skiltene som trigget noe, men møblene ble i alle fall knust. Det var noen som kom en ettermiddga og gjorde hærverk. 

Stort engasjement

Saken ble fanget opp av iFinnmark, som skrev en artikkel om ødeleggelsene. 

– Saken fikk veldig stor oppmerksomhet, og ble mye delt i sosiale medier. Det førte til at en av bestemødrene i barnehagen satte i gang en spleis. Det var i den forbindelse MC-klubben tok kontakt. De hadde penger igjen på budsjettet sitt, og ønsket å bidra - men de kunne ikke bare gi oss pengene; de ønsket å kjøpe noe. 

Dermed betalte de 5000 kroner for benker og bord fra Pasvik laft - som på sin side sto for den gjenværende delen av regninga. I tillegg ble det samlet inn ytterligere nær 25 000 kroner fra andre som bidro i spleisen. 

– Det er helt fantastisk. Jeg tror nok mange reagerte ekstra sterkt fordi det var nettopp i en barnehage at det ble gjort ødeleggelser. Så nå har vi masse penger å bruke til uteområdet vårt, sier Balsvik. 

Kommer på besøk seinere

– Hva syntes barna om å få MC-klubben på besøk? 

– De syntes det var veldig stas. De kom også den dagen vi feiret 17. mai, så det ble både flagg og nasjonalsang, sier hun. 

HURRA: Emil Sjøkvist (5), Iver Uglem (5), Mikkel Ihler (6), Vilde Ihler (4), Ivo Mikkelsen (6), Iver Olsen (4), Vilja Kristoffersen (3), Ingvild Kristoffersen (4), PelathiaJef (4), Kasper Dørmænen Karlsen (4), Frøya Mikkelsen (4), Leon Fjelldal (4), Trym Randal (4) og Liisa Lantho Beddari (4) prøvesitter møblene.

Motorsykkelklubben United Veterans MC består av medlemmer som har tjenestegjort for Norge i internasjonale operasjoner. Klubben har sju aktive medlemmer i Sør-Varanger, 70 totalt i Norge.

– De skulle egentlig komme på motorsyklene sine, men så kom det en halvmeter snø. Men de har lovet oss å komme på besøk seinere. De blir også invitert sammen med de andre som har bidratt til åpningen av det nye uteområdet vårt, når det blir ferdig, sier Lene Balsvik. 

Powered by Labrador CMS