Her er noen av menneskene og sakene du har lest om her på barnehage.no i september.
Her er noen av menneskene og sakene du har lest om her på barnehage.no i september.

Her er sakene som ble mest lest i september

En mann ble nylig dømt for overgrep mot en 5-åring etter at barnehagen jenta gikk i slo alarm. Dette var nyheten som ble aller mest lest på barnehage.no i september. Se ti-på-topp-lista her - kanskje du har gått glipp av noe du har lyst til å lese.

Publisert

En mann i 30-årene ble i september dømt til tre år og tre måneder fengsel for et overgrep mot et barn i en familie han var på besøk hos. Saken ble rullet opp etter at barnehagen som den 5-årige jenta gikk i, slo alarm.

I dommen fra Nedre Romerike tingrett heter det at jenta under utelek et par måneder senere, på eget initiativ, skal ha fortalt om overgrepet til en barnehageansatt som hun var særlig knyttet til.

Den barnehageansatte skal først ha holdt historien for seg selv, men noe senere spurt jenta om det fortsatt gjorde vondt. 5-åringen skal da ha gjentatt historien. Da hadde den ansatte slått alarm i barnehagen – og barnehagestyrer varslet barnevernstjenesten i kommunen.

2. Kjære foreldre, ikke bli sure når vi ringer!

«Kjære foreldre: Nei, vi sender ikke barn hjem fordi vi ikke klarer å ta vare på barnet ditt!» skrev Vanja Cecilie Aspenes i mars.

Artikkelen er årets så langt mest leste på barnehage.no, og i september var det nesten 11.000 nye lesere som tok del i barnehagenes utfordringer med å ta kontakt med foreldre når barna deres er syke og må hentes i barnehagen.

  • Les hele artikkelen her!

3. Mat og måltider som risiko

"Selv om alle er enige om at frukt og grønnsaker er viktig, er det forskjeller på hva som oppleves som usunt og dermed risikofylt. Dette blir et tankekors for barnehageansatte som hver dag må forholde seg til barn fra mange ulike kulturer", skriver Anne Greve etter å ha sett på barnehagemat i Norge og Frankrike.

"Hvor farlig er det hvis noen barn har med seg en sjokoladebit eller et kakestykke i matpakka?" spurte Greve - og det var det mange som var interessert i å lese om.

  • Les hele artikkelen her!

4. Slik kler du barnet i barnehagen

I anledning høsten delte vi en artikkel fra 2013 på Facebook-siden vår. Budskapet var at "et barn som er tørt og varmt, er et lykkelig utebarn." Koblet med en pakkeliste anbefalt av erfarne barnehageansatte, ble dette en grei repetisjonsøvelse for mange voksne der ute.

5. To barn til sykehus - spiste giftig sopp i barnehagen

«Eg beklager så mykje til dei borna og foreldra som har vorte utset for dette, og eg er verkeleg glad for at det ser ut til å gå bra med borna dykkar,» skriver barnehagestyreren i en e-post til alle foreldrene.

Til alt hell så en av de ansatte at to fireåringer hadde krøpet under en tujahekk i utkanten av barnehagens lekeområde og puttet giftig sopp i munnen.

  • Les hele artikkelen her!

6. To dikt – to ansatte: Hvem av dem er du i barnehagen?

Janne Terese Gausel har skrevet to dikt om hvordan barn kan oppleve to forskjellige voksne i barnehagen. En av dem bør kanskje se seg etter ny jobb, mener hun.

Artikkelen er fra i april i år, men fikk nytt liv i sosiale medier i september.

  • Les hele artikkelen her!

7. - Utsetter du de minste barna for vedvarende stress, risikerer du å stresse dem for livet

183 småbarnsavdelinger, 710 ansatte og 1100 barn deltar i nytt forskningsprosjekt som skal finne ut hvordan barnehageansatte kan skape et miljø som demper stress blant de minste barna.

- Barn i alderen 0 til 2 år er på sitt mest sårbare og tåler stress dårlig. Da er hjerneanatomien i full utvikling. Negativt stress kan påvirke hjernens nerveceller og de nervecellene som brukes til å håndtere stressreaksjoner, hemmes mest, sier professor i klinisk barnepsykologi ved NTNU, Turid Suzanne Berg-Nielsen.

  • Les hele artikkelen her!

8. Dette er ikke lov: Må ha sertifikat, sikkerhetskurs og helseerklæring

– Dette er et typisk skrivebordsvedtak der kravene til sikkerhet går på bekostning av sunn fornuft, sier styrer Arnt Magne Nautnes i Strusshamn barnehage på Askøy. Han er ikke den eneste som fortviler over de strenge reglene til sjøs.

For å få lov til å ta med barna ut i båt, må man ha fritidsbåtskippersertifikat eller fiskebåtskippersertifikat klasse C. I tillegg må båtfører blant annet gjennom et 120 timers sikkerhetskurs.

  • Les hele artikkelen her!

9. Har testet årets vinterdresser – dette er vinneren

Det svenske test- og research-selskapet Testfakta har testet ti ulike vinterdresser for barn. I testen har selskapet laboratorietestet plaggene for blant annet vanntetthet i tøy og søm, vannavvisende ytterstoff, slitestyrke og pusteegenskaper.

  • Les hele artikkelen her!

10. Voksne som kjefter på barn

I barnehagen opplever vi noen ganger en kollega som kjefter på barn. Vi sitter med klump i magen, og tenker at dette ble feil. Vi ser at barnet reagerer. Barnet kan reagere på flere måter. Barnet kan bli lei seg, reagere med sinne eller bli stille, skriver Nina Mellem Wiig.

Det er aldri barnets ansvar å tåle det som skjer, det er de voksnes ansvar at det ikke skjer, påpeker hun.

  • Les hele artikkelen her!
Powered by Labrador CMS