I svenske Åre kommune skal det ikke lenger serveres norsk oppdrettslaks til kommunens barnehagebarn og grunnskoleelever.
I svenske Åre kommune skal det ikke lenger serveres norsk oppdrettslaks til kommunens barnehagebarn og grunnskoleelever.

Svenske barnehager tar norsk oppdrettslaks av menyen

Åre kommune vil ilkke lenger servere norsk oppdrettslaks til barnehagebarna sine. - Det er ikke bra at en svensk kommune baserer et vedtak på fordommer, svarer Sjømat Norge.

Publisert

Den svenske politikeren Peter Bergman sier til SVD, som først omtalte saken, at det ligger både et helseaspekt og et miljøperspektiv bak avgjørelsen. Han har fått gjennomslag for sitt forslag om en totalstopp av servering av norsk oppdrettslaks til kommunens barnehagebarn og elevene i grunnskolen.

I en sak i Dagbladet utdyper han hva han mener: 

– Det er både et helseaspekt og et miljøaspekt ved dette. Man vet at det er helseskadelige stoffer i fôret til oppdrettslaksen. Denne tilsetningen i mat er ikke bra, og som et forsiktighetsprinsipp vil vi ikke at barna våre skal få i seg dette. Jeg er redd for at man ikke vet konsekvensene av hva inntak av dette kan føre til i det lange løp. Dessuten finnes det bedre sjømat å servere barna enn oppdrettslaks fra Norge - som for eksempel villfanget torsk og sei fra Barentshavet, sier Bergman til avisen, og nevner i tillegg lakserømming og spredning av lakselus som en del av årsaken til beslutningen. 

– Det er trist at en kommune tar en beslutning på et ufullstendig grunnlag, sier konstituert kommunikasjonsdirektør Øyvind André Haram i Sjømat Norge til Dagbladet, når han får høre om Bergmans tiltak i den svenske kommunen.

Han understreker at norske helsemyndigheter overvåker norsk mattrygghet til enhver tid, og viser til at Norge har produsert laks i 50 år, og det blir tatt 12 000 prøver årlig - uten at grenseverdiene noen gang har oversteget hva som er akseptabelt.

Powered by Labrador CMS