Det skal være trygt å undervise om pensum knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold, skriver stortingspolitikerne i oppropet.
Det skal være trygt å undervise om pensum knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold, skriver stortingspolitikerne i oppropet.

– At skoler og barnehager skal jobbe for mangfold, respekt, toleranse og likeverd, er udiskutabelt

Samtlige stortingspolitikere i Utdanningskomiteen har signert et opprop mot hets og trusler mot barnehage- og skoleansatte i forbindelse med Pride.

Publisert Sist oppdatert

Kjærlighet skal kunne uttrykkes fritt, og skole og barnehage skal stå for mangfold, likeverd og toleranse. Dette er hovedbudskapet i et opprop signert samtlige politikere i Utdanningskomiteen, skriver VG.

Oppropet kommer i kjølvannet av 25. juni-rapporten og hetshendelser mot Pride-markeringen den siste tiden.

I oppropet står det at:

  • Barn og unge som har spørsmål om kjønn og seksualitet skal møtes på en trygg og kompetent måte.
  • Det skal være trygt å undervise om pensum knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold.
  • Det skal være trygt å snakke om mangfold, motvirke hat og terror, og jobbe for inkludering.
  • Det skal være trygt for skeive familier å levere barnet sitt i barnehagen eller på skolen og det skal være trygt for skeive barn og unge å gå på skolen og i barnehagen.
  • Det skal også være trygt for skeive ansatte å jobbe i skoler og i barnehager over hele landet.

«Barnehagens og skolens mandat er klart. De skal aktivt bidra til inkludering og likeverd, og motarbeide alle former for diskriminering. Vi som underskriver dette innlegget, gir vår fulle støtte til det gode og viktige inkluderingsarbeidet som drives i skoler og barnehager over hele landet» står det i oppropet.

Det pekes blant annet på at flere barnehager og skoler opplever at regnbueflagg blir revet ned og at rektorer har mottatt trusler.

– Vi har sett reaksjoner på arbeid knyttet til kjønnsmangfold og skeives rettigheter. Samtlige politikere fra Frp til Rødt i utdanningskomiteen stiller seg bak oppropet. Det er sjeldent vi er så enige: Det skal være trygt å følge læreplaner og rammeverket for ansatte i barnehage og skole, sier leder i utdanningskomiteen Hege Bae Nyholt (R) til VG.

I tillegg til medlemmene av komiteen, har flere fagorganisasjonsledere – deriblant lederne for Utdanningsforbundet og Fagforbundet – signert oppropet.

– Det er viktig at både lærere, barnehageansatte og elever føler seg trygge i undervisningssituasjon og at vi ikke gir etter for hat og sjikane, sier medlem av utdanningskomiteen, Jan Tore Sanner (H), til VG.

Mange føler utrygghet etter 25. juni i fjor, påpeker han.

– Derfor er det viktig at vi står sammen mot hat og sjikane.

Inge Alexander Gjestvang er leder i FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Han reagerer med jubel på oppropet:

– Vi er takknemlige for tydeligheten fra utdanningskomiteen, og håper denne uttalelsen blir lagt merke til av alle fantastiske ansatte i barnehager og skoler over hele landet som jobber med å skape trygge rom for alle barn og unge hver eneste dag, sier han til VG.

Powered by Labrador CMS