Anne Cecilie Holm er andrekandidat stortingslista for Nord-Trøndelag Venstre og leder Nord-Trøndelag Venstrekvinnelag.
Anne Cecilie Holm er andrekandidat stortingslista for Nord-Trøndelag Venstre og leder Nord-Trøndelag Venstrekvinnelag.

Stå på, driftige damer!

Publisert Sist oppdatert

På kvinnedagen 8. mars ønsker jeg å sette fokus på kvinnelige gründere. Tallenes tale sier at 70 prosent av gründere er menn og 30 prosent er kvinner, og vi er nok alle enig om at kvinneprosenten bør opp.

Vi bør derfor bli flinkere til å framsnakke de kvinnelige gründerne, her bør særlig vi som kvinner bli flinkere til å sette søkelyset på våre medkvinner som kaster seg ut i det mer ukjente farvann. Tallene viser også at det det er store kjønnsforskjeller også når det gjelder hvilken bransje menn og kvinner vil satse på. Helse/omsorg og restaurant/ kafe er de bransjene kvinnene oftest satser på, men mennene har bygg/anlegg og IT programvare på topp.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

Og det er kanskje her «hunden ligger begravet» når det gjelder mangelen i å fremheve kvinnelige gründere? Bransjen kvinner satser mest på synes ikke fullt så spennende?

Jeg har nettopp vært på besøk på Flak naturbarnehage sammen med Venstres stortingsrepresentant Andre Skjelstad. Styrer Renate Aglen er et strålende eksempel på en kvinnelig grunder som satset og kjøpte barnehage og tok på seg arbeidsgiveransvar og for ikke å snakke om ansvaret for våre minste.

Jeg vil hylle alle de kvinnene som har startet privat barnehage og er med på å gi oss alternative barnehagetilbud om det er i tilknytning til naturen og aktiviteter som Flak naturbarnehage, eller det er gårdsbarnehager, eller musikkbarnehager eller friluftsbarnehager. Ja. for det er i all hovedsak kvinner som starter opp privat barnehage, de har bidratt til at mang en kommune i Norge har fått bedre barnehagedekning, samt et mer mangfoldig næringsliv.

De er med på å skape konkurranse i markedet og er dermed med på å heve kvaliteten både på private og offentlig tjenester. Og foreldre får større valgmuligheter for sine barn. Jeg blir lei og trist av å høre stemmene som klager over at kommunen «må» betale tilskudd til private barnehager (tilskuddet er basert på 95 prosent av kostnadene til de offentlige barnehagene), jeg er lei av å høre at det er fy å tjene penger og ta ut utbytte for barnehageeieren.

Disse barnehagegründerne jobber garantert lengre enn 40 timers arbeidsuke, de kjenner ansvaret på kroppen hele tiden. Selvfølgelig gjør de det! De har ansvaret for ikke en ubetydelig gruppe barn og ansatte. De har skapt sin egen arbeidsplass og er arbeidsgiver for mange. Jeg ønsker akkurat i dag på 8. mars å takke disse kvinnene som tør å satse og å skape sin egen arbeidsplass, samt arbeid for noen til. Med kompetanse og engasjement lager de gode oppvekstmiljøer for våre aller viktigste små mennesker.

Gratulerer med dagen! Den er din!

Powered by Labrador CMS