Byrådet i Oslo innfører en sosial nedstenging. Her er byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) ved en tidligere anledning.

Oslo strammer inn – bydelene kan redusere åpningstiden i barnehagene

Fredag besluttet byrådet i Oslo å innføre en sosial nedstenging av Oslo. Samtidig forsøker de å skjerme barnehagene. Også i Bergen strammer kommunen inn.

Publisert Sist oppdatert

– Smittetallene i Europa har vært svært alvorlige de siste ukene, og Norge er nå i starten av andre smittebølge. Vi har en siste mulighet til å slå ned smitten hvis vi iverksetter svært strenge tiltak, og det har byrådet gått inn for i dag, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Den eneste sosiale aktiviteten innendørs som er tillatt i Oslo er samlinger i private hjem. På slike samlinger kan man være inntil ti personer dersom smittevernreglene overholdes. Brylluper, konfirmasjoner og andre familiesammenhenger der man er over ti personer er ikke tillatt i den kommende perioden.

Skjerme barna

Byrådet ønsker så langt som mulig å skjerme barna. Mens videregående skole, voksenopplæring og fagskole skal operere på rødt nivå, skal barnehager og barneskoler skal fortsatt operere på gult nivå. Det er foreløpig lite som tyder på at disse tjenestene spiller en viktig rolle i smittespredning og det er fortsatt lite smitte blant yngre barn, skriver kommunen i en pressemelding.

Bydelene har likevel fått beskjed om at de kan redusere åpningstiden i barnehagene dersom det er nødvendig for å klare å overholde smittevernreglene.

Ungdomsskoler er bedt om å forberede seg og legge planer for innføring av rødt nivå. Det vil vurderes om dette er nødvendig i løpet av de neste to ukene, slik regjeringen har anbefalt.

– Vi gjør disse drastiske tiltakene for nå for å få ned smitten og lette smittesporingen, men også for å unngå å stenge ned barnehager, skoler og fritidsaktiviteter for barn. Vi holder også bibliotekene åpne. Det er viktig at barn- og unge beholder noen av sine arenaer når mye annet stenger ned, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Bergen

Også i Bergen gjøres det innstramminger, og på samme måte som Oslo forsøker kommunen å skjerme de minste barna. Dermed skal også barnehagene der fremdeles operere på gult nivå.

– De strenge tiltakene ellers i samfunnet er for at vi fortsatt kan holde barnehager og skoler åpne. Det er viktig å opprettholde en så normal hverdag som mulig for barn og unge. De ansatte i barnehagene og skolene gjør en fantastisk jobb med å følge smittevernreglene, sier byråd for barnehage, skole og idrett, Endre Tvinnereim ifølge kommunens nettsider.

Powered by Labrador CMS