– Da uteområdet sto klart, ønsket vi at det skulle være åpent og fritt fram for alle, sier styrer Ørjan Bringslimark i Risaksla barnehage.
– Da uteområdet sto klart, ønsket vi at det skulle være åpent og fritt fram for alle, sier styrer Ørjan Bringslimark i Risaksla barnehage.

Barnehagen har «nord-norges fineste uteområde» - nå må det stenges

I 2017 rustet de opp uteområdet i barnehagen for fem millioner kroner. Nå har de vedtatt å stenge det, etter forsøpling fra besøkende. – Det verste er at det går ut over ungene at de voksne ikke tar ansvar, sier styrer Ørjan Bringslimark i Risaksla barnehage.

Publisert

Høsten for to år siden snakket barnehage.no med en stolt barnehagestyrer: Da Risaksla barnehage på Gravdal i Lofoten åpnet dørene igjen etter sommerferien, kunne ungene juble over et uteområde som var mildt sagt oppgradert. 

– Vi har skiftet ut alt av lekeapparater, lagt kunstgress, skiftet gjerde og lagt ny asfalt sa styreren da. Blant annet var det kommet på plass ballbinge og en rekke nye lekeapparater. «Vi våger påstanden av vi har nord Norges fineste uteområde, hvert fall som kan kjøpes for penger. Uteområdet er todelt, ett for de minste barna, og ett for de største. Her er det utfordringer for absolutt alle», står det på hjemmesiden til barnehagen. 

Opprustingen kostet i alt rundt fem millioner kroner. 

– Da uteområdet sto klart, ønsket vi at det skulle være åpent og fritt fram for alle. Vi ønsket at barnehagen skulle være en integrert del av lokalsamfunnet, sier Bringslimark i dag. 

Tilgriset av hundebæsj

Barnehagen har blant annet en mini-ballbinge på uteområdet sitt.
Barnehagen har blant annet en mini-ballbinge på uteområdet sitt.

Slik ble det også. Men ikke helt på den måten barnehagen ønsket det: I forrige uke vedtok styret i Risaksla barnehage å stenge uteområde med øyeblikkelig virkning, kommer det fram i en sak i Lofotposten (krever innlogging).

Avisen har også tidligere omtalt problemstillingen: I mai fortalte barnehagestyreren at han var oppgitt etter at uteanlegget ved barnehagen ble utsatt for hærverk og unødig stor slitasje i helger og om kveldene. Da advarte han om at hvis ikke det ble slutt på hærverket og den røffe bruken så de seg nødt til å leie inn et vaktselskap som vil avvise folk fra området.

– Det er veldig mange som bruker området som park. Men det som har skjedd, er at lekeapparatene blir brukt så hardt at de blir ødelagt, og at de som kommer hit ikke tar med seg søpla hjem. Det siste jeg gjorde før jeg dro på ferie var å rydde søppel - og det var det første jeg måtte gjøre når jeg kom hjem igjen. 

Bringslimark forteller om flere håpløse hendelser. Blant annet hundeeiere som bruker anlegget til å trene med hundene sine, uten å orke å ta med seg hundebæsjen etterpå. Han har også opplevd at lekeapparatene er blitt tilgriset.

– Man blir ganske oppgitt, rett og slett. 

Han forteller også om stadige reperasjoner av lekeapparater etter at de blir brukt for hardt - særlig lekene til de minste barna i barnehagen. 

– Er det ungdommer som gjør hærværk?

– Vi fikk montert opp overvåkningskamera, og etterpå konfronterte vi noen av ungdommene som gjorde hærværk. Da ble det slutt på det, sier han, før han fortsetter: 

– Det vi ser nå, er at det er mange familier som bruker området som et samlingssted. Så blir de voksne sittende med mobiler eller de prater med hverandre, og ungene får herje fritt. Barna klatrer på taket og urinerer inne på området, og når de går tar de ikke søpla med seg, sier Bringslimark. 

Dårlige holdninger

Risaksla barnehage er en privat barnehage med 70 plasser, og den ligger helt i skogkanten med marka og skogen som nærmeste nabo. Bringslimark har også tidligere advart om at området ville stenges om det ikke ble slutt på forsøpling og hærverk. 

I neste uke er ungene i barnehagen tilbake igjen. Nå er uteområdet stengt for andre enn barna i barnehagen. 

– Nå har vi stengt området fysisk, med kjetting og hengelås, og vi har satt opp et skilt om at det er stengt. 

– Hva slags respons har dere fått etter at dere stengte? 

– Vi har fått mange tilbakemeldinger, og folk forstår hvorfor vi måtte gjøre det. Men tidligere, når jeg har konfrontert folk, har jeg blitt møtt mer med et suldertrekk og et: «Det er jo bare en barnehage». Det synes jeg er en helt forferdelig dårlig holdning, sier Bringslimark, før han avslutter:

– Det er jo bare trist. Men det verste er at de voksne ødelegger for ungene. 

Powered by Labrador CMS