Giske barnehage ligger på øya Giske i Møre og Romsdal. Kart: Googlemaps
Giske barnehage ligger på øya Giske i Møre og Romsdal. Kart: Googlemaps

To barn til legevakt – kom i kontakt med farlig rottegift i barnehagen

To barn i Giske barnehage ble denne uka sendt til legevakt etter at de fant en boks med rottegift under lek på uteområdet i barnehagen.

Publisert

Etter sjekk med blodprpøve hos lege ser det ut til at barna kom fra hendelsen uten å ha vise tegn til forgiftning.

Det er Sunnmørsposten (krever abonnement) som skriver om hendelsen.

Åpnet med verktøy

Det var under lek på barnehagens uteområde at to barn på tre år kom over en åteboks med gift myntet på mus og rotter. Boksen var blitt åpnet av noen med verktøy, sannsynligvis utenfor barnehagens åpningstid

Barna som fant boksen kom i kontakt med giften. Først da barna etter barnehagens stengetid onsdag fortalte foreldrene om det de hadde funnet, ble det kjent for barnehagens ansatte hva som hadde skjedd.

Barnehagens assisterende styrer skal da umiddelbart ha kontaktet skadedyrfirmaet som hadde lagt ut boksene for å sørge for at boksene med giftig innhold ble fjernet.

Varslet alle foreldrene

Torsdag kveld ble denne meldingen sendt ut til foreldrene i barnehagen.

Giske barnehage.
Giske barnehage.

«Til foreldra! Vi har hatt ein trasig episode ved barnehagen. To av barna har klart å opne ei åte kasse for skadedyr (desse er plassert ut og jamnleg kontrollert tidlegare av skadedyrkontrollen, no av Anticimex). Det var dessverre ikkje nokon i personalet som såg at dette skjedde. Det viser seg at det har blitt gjort hærverk på ei av boksene, slik at denne var defekt, og dermed lett å opne utan at vi har klart å fange det opp. Det har vore uvedkomande som har opna denne utanom barnehagetid (med ein umbrakonøkkel). Barna som var involvert er sjekka av lege og teke blodprøve av. Resultatet var heldigvis at alt var bra og at dei ikkje hadde fått i seg noko. Opplysning frå leverandør er at teikn på at ein person har fått i seg noko er umiddelbar kvalme og oppkast. Tiltak og forebygging som er sett i verk. Assisterande styrar tok umiddelbart kontakt med leverandør og ein teknikar kom og fjerna boksene frå barnehagen sitt område. I tillegg vil det bli sett opp eit gjerde på baksida av barnehagen for å begrense barnehagen sitt uteleikeområde, slik at området blir meir oversiktleg. Vi tek dette på alvor og personalet i barnehagen vil gjennomgå rutine for sjekk av barna sitt leikeområde»

Hatt bokser ute i mange år

Styrer Hilde Nyvoll beskriver denne ukas hendelse som skremmende. Hun sier til barnehage.no at barnehagen i rundt ti år har hatt bokser liggende ute for å hindre at skadedyr skal komme inn på området.

- Men vi har levd i den tro at det var giftfri åte i boksene. Ved kontroller av boksene har vi spurt om boksene er sikre for barna og fått dette bekreftet, sier Nyvoll til barnehage.no.

Også ved barneskolen like ved, og i terrenget rundt, skal det være satt ut tilsvarende bokser med rottegift.

Både ansatte og foreldre er skremt av hendelsen, men alle er mest av alt glade og takknemlige for at det gikk bra.

- Vi kunne vært foruten at barna klarte å åpne en av boksene. Men det var en defekt boks som det var gjort hærverk på utenom barnehagens åpningstid. Sånt er ikke lett å oppdage, sier Nyvoll til barnehage.no.

Beklager alvorlig svikt

Det er selskapet Aticimex som har ansvaret for boksene i Giske barnehage. Skadesjef i Anticimex, Stein Norstein, beklager sterkt det som har skjedd.

– Her har det skjedd en svært beklagelig feil fra vår side. Dette er et alvorlig avvik og et brudd på våre rutiner. Denne giften skal ikke utplasseres i en barnehage, noe også Folkehelseinstituttet er veldig klar på, sier Stein Norstein til Sunnmørsposten.

Han sier at giften i større mengder potensielt er veldig farlig og gir uttrykk for at han er veldig glad for at det har gått bra med barna.

Boksene som inneholdt gift og var festet på innsiden av gjerdene i barnehagen er nå erstattet med giftfritt åte – og er nå festet på utsiden av barnehagen.

Powered by Labrador CMS