Matkresen: Mange barn skyr unna sunn mat. Det finnes enkel grep for å få dem til å velge det sunne framfor det usunne.
Matkresen: Mange barn skyr unna sunn mat. Det finnes enkel grep for å få dem til å velge det sunne framfor det usunne.

Slik får du barnet til å spise sunt

Det er enklere og morsommere enn du kanskje tror.

Publisert Sist oppdatert

Å få barn til å spise mye grønnsaker og fisk kan være en utfordring for mange småbarnsforeldre. Men nå viser en fersk studie fra Cornell University i Ithaca i USA at det finnes håp for grønnsaksskye smårollinger. Oppskriften er enkel og morsom – bruk kreativiteten, skriver Foreldre & Barn.

Røntgensyn-gulrøtter

Dersom du for eksempel gir grønnsakene morsomme og spennende navn, vil dette  bidra til å øke inntaket av grønnsaker hos barn med opptil hele 99 prosent.

I studien deltok hele 1552 barneskoleelever, hvor 48 prosent av elevene kom fra skoler hvor man tok i bruk kreative navn for å gjøre grønnsakene mer attraktive.

I stedet for å merke gulrøttene som en del av dagens mat, ble de presentert som "røntgensyn-gulrøtter" til fem grunnskoler og 147 barn i alderen 8-11 år. Resultatet var oppsiktsvekkende. 66 prosent av maten på tallerkenen ble spist opp, noe som var mer enn det dobbelte enn uten merkingen.

Ikke overrasket

I en annen del av studien analyserte forskere matsalget i to grunnskoler i New York City over to måneder. Den første måneden fikk ikke maten noe navn. Neste måned ble brokkoli omgjort til det helt klart mye kulere «Supersterk brokkoli» og «Små smakende tretopper», mens bønner ble solgt som «Teite, sleipe, grønne bønner». Salget av grønnsakene steg med utrolige 99 prosent.

Ernæringsfysiolog og forfatter av boken "Maten barna elsker å hate — og hvordan du kan snu det", Gunn Helene Arsky, er ikke overrasket over resultatet av den amerikanske studien.

– Barn er barn, og spiller man på eventyr og historier og humor, så kommer man ofte langt når det gjelder mat. Kule navn, skumle navn eller morsomme tullenavn skaper interesse for maten på en helt ny måte, sier Arsky til Foreldre & Barn.

La barnet delta

Andre gode tips til å få barna til å spise mer grønt er å la dem delta i matlagingen. Noe som også kan brukes i et pedagogisk opplegg i barnehagene. Da blir terskelen for å smake mye lavere. Et annet godt triks for å få barna til å spise er å dandere maten på en morsom måte på fatet. I en hektisk hverdag er det kanskje ikke alltid det man prioriterer, men det kan være utrolig festlig for barna å få servert noe helt spesielt som denne retten på bildet.  

Et annet triks er å stanse ut grønnsaker i fine fasonger eller morsomme figurer når man skal lage matpakker til ungene. Ansikter på brødskivene laget av ulike grønnsaker blir raskt en suksess hos barn som kvier seg for å spise sunt. 

Er du blant dem som fortsatt ikke klarer å få i barna nok grønnsaker kan et siste triks være å gjemme grønnsakene i maten ved å finmose rotgrønnsaker og ha i pizza- eller pastasausen, finhakke løk og ha den inn i kjøttdeigen til kjøttkaker eller kjøre spinat inn i smoothien.

Powered by Labrador CMS