Slik kler du barnet i barnehagen

Et barn som er tørt og varmt, er et lykkelig utebarn. Vi gir deg pakkelisten her.

Publisert Sist oppdatert

For at barnet skal ha en god dag i barnehagen er det viktig at det er riktig kledd. Det trenger verken betyr svinedyre vinterdresser eller mange par sko. Elisabeth Nilsen er førskolelærer i Solsida Barnebeite i Gran kommune – en barnehage som har base ute i naturen. Hun gir råd til hva foreldrene bør ha i basispakken til barnet i løpet av et barnehageår.

Ull, ull og ull

Og det er først og fremst et klesplagg som er en favoritt blant både barn og ansatte i Solsida Barnebeite.

– Jeg anbefaler ull til alle årstidene, så kan man selv velge hvor mange lag ull barnet skal ha alt etter hvor kaldt det er. Selv på sommeren kan det være godt å ha en ullgenser tett inntil kroppen. Men da kler man også barnet etter været. Er det sol og fint ute, liker barna å gå i shorts. Er det grått og regn, kan det være godt med varme klær innerst mot kroppen, selv om temperaturen ikke er så verst. På vinteren bør det være flere lag med ull. Det er viktig at klærne ikke er helt tette, men har god lufting, påpeker hun.

Hvor mange lag ull barnet skal ha på seg, avhenger av kulden og tykkelsen på ulla. Elisabeth Nilsen råder foreldrene til å ha både vanlig ullundertøy, gjerne fleeceull med bukse og jakke eller hel dress, samt strikket ullklær i basisgarderoben.

– Man trenger ikke gå for det dyreste. Mye av ullundertøyet du finner i dagligvarebutikken er av god kvalitet og varmer godt.

Men ikke alle barn tåler ull. Da anbefaler Nilsen enten silke eller bambus som kløfrie alternativer.

God bevegelighet

Utenpå ullklærne er det viktig med vannavvisende og vindtett dress. Elisabeth Nilsen anbefaler hel dress til de yngste barna og todelt dress til de eldste barna i barnehagen. Og dressen må ikke være tung og trang å bevege seg i.

– Den skal være løs og ledig og barnet skal ha muligheten til å bevege seg alle veier. Vi anbefaler foreldrene å kjøpe en typisk parkdress som er både vind og vannavvisende og som kan brukes hele året. En vinterdress blir ofte tung og vanskeligere å bevege seg i på grunn av fôret. Det er bedre å ha flere lag med klær under, råder førskolelæreren.

Igjen er det viktig med god bevegelighet. En todelt dress må ha en bukse med seler som går langt opp på overkroppen og den skal være løs og ledig i livet.

– Poenget med todelt dress er at barnet skal ha muligheten til å kle av seg jakken, dersom det blir varmt av å leke ute.

Dyrest ikke alltid best

Mange foreldre tror at jo dyrere dress, desto bedre er den. Det stemmer ikke. Nilsen er mer opptatt av at dressen er god å ha på seg og at barnet holder seg tørr gjennom dagen. Det kan like godt en billig dress gjøre, som en dyr.

Fottøyet er kanskje det aller viktigste for å holde barnet varmt. Utvalget er stort, og kvaliteten veldig varierende. Er det noe foreldrene i Solsida anbefales å legge pengene i, så er det fottøyet.

– Vi anbefaler gode lærsko med ullfôr. Så lenge man er flinke å impregnere dem, kan de brukes i all slags vær. Skoen må sitte godt på foten, være veldig lett å bevege seg i og det må være god plass i skoen. Et annet godt alternativ er Gore-tex sko som kan brukes hele året.

Tenk komfort

Spesielt mange jenter liker å pynte seg når de skal i barnehage. Kjole og skjørt er ofte en innertier. For guttene går det gjerne i kule jeans som ikke alltid er like bevegelige å ha på seg. Tenkt komfort når du sender barnet til en hel dag i barnehagen. Det er mye bedre å løpe rundt i en stillongs og myk genser, enn tettsittende plagg.

Og sist, men ikke minst. En bønn fra alle landets barnehageansatte til foreldrene. Merk tøyet slik at man vet hva som tilhører hvem. For som regel er det minst to barn på en avdeling som enten har samme ullundertøy, lue eller dress.

Dette bør barna ha i skiftekurven:

Ullundertøy – minst to sett

Strikket ullbukse

Strikket ullgenser

Ullfleece genser/jakke

Vindtett og vanntett dress eller bukse og jakke

Regnbukse og regnjakke

Lærsko eller Goretex med høyt skaft

Lave Goretex til bruk på sommeren

Støvler

Ullsokker

Ullue

Tynn lue

Hals

To par ullvotter

To par vind- og vanntette votter

Gode innesko – helst sandaler

Undertøy

Ekstra bukse

Jumper

Powered by Labrador CMS