Folkehelseinstituttet understreker at god hoste- og håndhygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med nytt koronavirus.
Folkehelseinstituttet understreker at god hoste- og håndhygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med nytt koronavirus.

Korona: Oppdaterte råd fra Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet har oppdatert anbefalingene knyttet til barnehager og skolers håndtering av koronaviruset. De anbefaler at alle som har vært på reise til områder med vedvarende spredning skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst.

Publisert

Folkehelseinstituttet oppdaterer fortløpende sine råd og anbefalinger knyttet til utbruddet av korona i Norge, og du kan holde deg oppdatert på nettsiden fhi.no.

– Stenging kan medføre betydelige praktiske utfordringer for elevene og foreldrene. Som hovedregel anbefaler vi ikke stenging av barnehager eller skoler, eller avlysning av undervisning. Midlertidig stenging ved påviste enkelttilfeller for å gi tid til å gjennomføre kontaktsporing kan vurderes, skriver Folkehelseinstituttet i sin oppdaterte anbefaling knyttet til barnehagers og skolers håndtering av koronaviruset.

Folkehelseinstituttet opplyser samtidig at det hittil er svært få barn som har fått påvist covid-19, og at hos de aller fleste er sykdommen mild. Alvorlig sykdom og dødsfall er i hovedsak sett hos eldre personer og personer med underliggende sykdommer, opplyser de.

Råd for å forebygge smitte

– Som et generelt råd for alle typer infeksjoner bør syke barn/elever/ansatte holde seg hjemme og ikke komme på skole/barnehage. I størst mulig grad bør håndhilsing, klemming og kyssing unngås for de eldste barna, anbefaler Folkehelseinstituttet.

De understreker at god hoste- og håndhygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med nytt koronavirus.

Folkehelseinstituttet kommer med følgende anbefalinger for å forebygge smitte:

  • Håndvask med såpe og vann etter hosting/nysing, etter toalettbesøk/bleieskift, før måltider og ellers ved synlig skitne hender.
  • Å vaske hender når man kommer hjem.
  • Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er et alternativ, hvis ikke håndvaskmuligheter er tilgjengelig. Merk at alkoholbasert desinfeksjon ikke er effektivt ved synlig skitne hender, da bør håndvask utføres.
  • Ha tørkepapir og håndhygienemulighet tilgjengelig til bruk for barn/elever/ansatte som hoster eller nyser. Har man ikke det tilgjengelig, anbefales å bruke albuekroken. 
  • Unngå å røre ved ansiktet eller øynene, og unngå tett kontakt med syke mennesker.

Her finner du flere råd for å forebygge smittsomme sykdommer i barnehagen.

For de som kan ha vært utsatt for smitte

– Alle som har vært på reise til områder med vedvarende spredning skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Barn og ansatte som de siste 14 dagene har oppholdt seg i et område med utbredt eller lokal spredning bør følge nøye med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer). Ved utvikling av symptomer skal man holde seg hjemme, og ta kontakt med fastlege eller legevakt per telefon for råd og eventuell testing.

– Barnehager og skoler bør for øvrig følge sine gjeldende rutiner ved sykdom hos barn. Det er viktig å snakke med barn/elever om koronavirussykdom for å unngå frykt, og for å skape trygghet rundt situasjonen, oppfordrer Folkehelseinstituttet.

Helsedirektoratet har utarbeidet råd til hvordan man kan snakke med barn og unge om koronaviruset.

Powered by Labrador CMS