Det er helt normalt at barn er selektive i matveien.
Det er helt normalt at barn er selektive i matveien.

Fem gode råd mot kresne barn

Slik «trener» du opp barna til å like mer.

Publisert

Det er helt normalt at barn, i større eller mindre grad, er selektive i matveien, eller har perioder der de styrer unna enkelte typer matvarer på grunn av konsistens eller smak, opplyser Matprat.no.

Et variert kosthold er viktig for at barn skal ha en normal utvikling og vekst, og heldigvis finnes det noen tips og triks som kan få kresne barn til å utvide smaksrepertoaret sitt:

1. Introduser barna for nye smaker og konsistenser med jevne mellomrom. Grønnsaker kan for eksempel moses, rives eller serveres rå. Ifølge forskning kan vi være nødt til å smake på en ny smak opptil 15 ganger før vi liker den, så ikke gi opp dersom barnet ikke liker en smak på første forsøk.

2. Lek smaksleker. La barna smake på forskjellig mat og deretter prøve å gjette hvilke matvarer de har smakt på, og om det smakte søtt, surt, salt eller bittert.

3. La barna velge mellom sunne alternativer. Sett frem flere typer oppskåret frukt og grønnsaker og ulike typer sunne pålegg som barna kan velge mellom til frokost og lunsj.

4. Gi maten morsomme navn, for eksempel «skattekiste» istedenfor «fisk i folie». Det trigger barnas interesse.

5. Gi barna ros når de smaker på noe nytt.

Powered by Labrador CMS