Styrer Nina Reitan i Sylteren barnehage føler at de blir straffet for at de har holdt bemanningen oppe til tross for at de holder til i en kommune som betaler ett av landets laveste tilskudd. Foto: Privat
Styrer Nina Reitan i Sylteren barnehage føler at de blir straffet for at de har holdt bemanningen oppe til tross for at de holder til i en kommune som betaler ett av landets laveste tilskudd. Foto: Privat

«Straffet» fordi de har gjort en for god jobb

- Det er litt surt å tenke på, sier styrer Nina Reitan i Sylteren barnehage i Brønnøy. Hadde de hatt bare litt dårligere bemanning i desember i fjor, ville de kunnet bruke mer enn 400.000 kroner ekstra på barna sine denne høsten.

Publisert
  • Sylteren barnehage SA holder til i en kommune der kommunens egne barnehager har oppgitt en bemanning på cirka sju barn per voksen.
  • Tilskuddet de private barnehagene i Brønnøy får er 177.065 for små og 83.148 kroner for store barn. Bare åtte kommuner i Norge opererer med lavere satser.
  • Med 26 (omregnet til 36) barn per 15. desember i fjor ville Sylteren barnehage vært godt innenfor den definisjonen av små barnehager som i høst får ekstra midler til å innfri bemanningsnormen og øke kvaliteten i barnehagen.

Det er bare ett problem: Tross vanskelige rammevilkår har Sylteren barnehage allerede innfridd bemanningsnormen.

Dermed får de ingenting ekstra. Ett av kriteriene som Kunnskapsdepartementet har satt for utbetaling av totalt 100 millioner kroner ekstra til å oppfylle bemanningsnormen, er at bare  barnehager med lavere bemanning enn 6,0 per 15. desember i fjor får penger.

Styrer Nina Reitan synes det er litt surt.

- Det er jo egentlig litt urettferdig at vi, når vi over tid jobber for å oppfylle de kravene som kommer, så får vi ikke ekstra penger, mens vi hadde fått det dersom vi ikke hadde prioritert som vi gjør, sier Nina Reitan.

Magre år i vente

Brønnøy kommune hadde til og med 2015 en grunnbemanning på 6,0 i de kommunale barnehagene. Men da politikerne måtte kutte kostnader for å forsøke å få kommunen ut av Robek-lista, vedtok kommunestyret å foreta en nedbemanning i barnehagene.

Den kommunale bemanningsnormen på sju barn per voksen fikk virkning fra august 2016.

Ettersom de private barnehagene får tilskudd basert på to år gamle regnskap over faktisk forbruk på barnehager i kommunen, venter de private barnehagene i Brønnøy at de fra neste år får enda strammere rammer enn i dag.

- Vi kommer til å merke det godt nå. Vi skal alltids klare oss, men det blir et par magre år med knallhard prioritering før vi igjen merker effekten av at kommunen må oppbemanne i barnehagene sine for å innfri normen, sier Nina Reitan.

- Vi prøvde ei stund å legge oss på samme bemanning som de kommunale barnehagene i Brønnøy, men gikk raskt tilbake til 6,0. Vi ville ha en forsvarlig bemanning og gi barna våre et best mulig tilbud, sier hun.

Håpet, men har ikke kalkulert med noe

Da nyheten om at det ville komme 100 millioner kroner ekstra i høst, og at særlig små, private barnehager ville bli prioritert, hadde Nina Reitan et håp om at Sylteren barnehage ville få en liten del av dette.

- Ja, så klart. Men vi hadde ikke kalkulert med noe. Det har vært så mye usikkerhet rundt innføringen av bemanningsnorm at vi mer har tenkt at «kommer det penger, så kommer det penger,» sier Reitan.

- Hvordan føles det da å ha 0,1 barn «for lite» per voksen til å få mer enn 400.000 kroner nå i høst?

- Det er litt surt å tenke på. Men samtidig vil vi jo drive barnehage til det beste for barna. Da er det viktig for oss å prioritere det å ha god bemanning. Men at vi skal få svi for at vi klarer det, det er litt surt.

  • PS! Brønnøy kommune, som i 2015 gjorde det politiske vedtaket om nedbemanning i sine egne barnehager for å spare penger, får nå 465.116 kroner av staten for å styrke bemanningen i Toftsundet barnehage.
Powered by Labrador CMS