Det er ikke lov å ta med barna ut i båt i regi av barnehagen, som har vært tradisjon blant annet i Strusshamn barnehage på Askøy - der dette bildet er tatt. Nå kan det likevel hende det kommer en løsning.
Det er ikke lov å ta med barna ut i båt i regi av barnehagen, som har vært tradisjon blant annet i Strusshamn barnehage på Askøy - der dette bildet er tatt. Nå kan det likevel hende det kommer en løsning.

Ber om fortgang i behandling av båtreglene: – Kom med innspill!

I dag kom en skikkelig gladnyhet til barnehagene langs kysten: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ha på plass nye regler for barnehagebåter innen neste vår - og samtidig gi barnehagene lov til å bruke båt fram til reglene er på plass.

Publisert

– Jeg har bedt Sjøfartsdirektoratet om å prioritere arbeidet med et nytt regelverk som blant annet gjelder for barnehager, skoler og leirskoler som tar med barna i båt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Der ber ministeren om fortgang i arbeidet med regelverket som blant annet omfatter barnehager. 

Bakgrunnen er en rekke oppslag i media den siste tiden om at barnehager, skoler, leirskoler ikke lenger kan ta med barna i båt. Det er Sjøfartsdirektoratet som vurderer hva som er et forsvarlig sikkerhetsnivå, avhengig av hva båtene skal brukes til.

– Jeg ønsker ikke at en aktivitet som lærer barn og unge mer om sjøvett skal forsvinne. Dette er fremtidens fritidsbåtbrukere. Jo tidligere de lærer hvordan man bør oppføre seg på sjøen, jo bedre, sier næringsministeren i pressemeldingen. 

Barnehage.no har skrevet en rekke saker om temaet. Blant annet om Strusshamn barnehage på Askøy og Sævarhagen FUS barnehage ved Stord som begge har valgt å slutte å bruke båt etter at de ble kjent med reglene. Magasinet Båtliv har blant annet en sak fra Bergstø barnehage i Lillesand, der kommunen søkte Sjøfartsdirektoratet om dispensasjon, men fikk avslag. 

Følger ikke reglene

I dag fortalte styrer Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage at hun ikke kommer til å slutte å ta barna med ut i båt, på tross av de strenge reglene. – Vi har vært veldig klar over reglene, men det er så hinsides all fornuft at vi klarer ikke å forholde oss til det, sier hun

Nå får hun svar. Næringsminister Røe Isaksen lover å sende et forslag på høring i høst.

Han understreker samtidig at det også er viktig å sørge for god sikkerhet for barn og unge i en opplæringssituasjon.

I løpet av høsten vil Sjøfartsdirektoratet sende på høring et forslag om endringer i regelverket for fartøy som fører inntil 12 passasjerer. Næringsministeren oppfordrer de som har synspunkter om å sende høringsinnspill til direktoratet. Målet er at aktiviteten kan fortsette, samtidig som sikkerheten ivaretas, heter det i pressemeldingen.

Ber om fortgang

Nå har næringsministeren bedt om fortgang i saken.

– Et nytt regelverk må være på plass i løpet av våren 2019, og det bør gis en åpning for at de som i dag tar barn med på turer i regi av for eksempel barnehager kan fortsette med denne aktiviteten til et nytt regelverk er på plass, sier han.

– Vi håper vi kan finne en god løsning som alle kan leve godt med, og som sikrer at barn og unge fortsatt kan lære om sjøen og sjøvett. Hvis ikke det lar seg gjøre, er det også et alternativ å se på selve regelverket i en stortingsmelding om sjøsikkerhet som departementet jobber med, sier Røe Isaksen. 

Powered by Labrador CMS