Folkehelseinstituttet anbefaler at barn sjekkes for hodelus minst én gang i måneden.
Folkehelseinstituttet anbefaler at barn sjekkes for hodelus minst én gang i måneden.

Nå er det høysesong for lus

Uke 35 er nasjonal uke for lusesjekk.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager returnerer tusenvis av barn og unge til skoler og barnehager over hele landet. En spennende tid med nye muligheter, men også tradisjonell høysesong for lus. Når sommerferien er over, er det vanlig at mange barn er smittet med hodelus.

Årsaken kan være at flere slapper av på de vanlige rutinene i løpet av sommeren. Derfor oppfordres alle foreldre til å sjekke barna for lus i uke 35, som en nasjonal kampanje mot lusespredning. Folkehelseinstituttet er blant aktørene som de siste årene har oppfordret til to årlige, nasjonale uker for lusesjekk: Uke 10, og altså uke 35. Grunnen til at norske foreldre oppfordres til to slike årlige dugnader, er at jevnlig lusesjekk er den mest effektive måten å stoppe lusespredning.

Eirik Sverrisson i MEDA er markedsansvarlig for et av de mest solgte lusemidlene i Norge. Han forteller at de har sett en kraftig økning i salg av lusemidler de siste årene:

– Det er åpenbart at lusen er tilstede også i det moderne Norge. De siste årene har vi sett en jevn økning i salg av lusemidlene vi selger i apotek. Hvis man først har fått lus, er det selvfølgelig viktig at man behandler på riktig måte, men jeg vil understreke betydningen av den tradisjonelle lusesjekken, sier Sverrisson.

– Dette er den mest preventive metoden for å hindre at lus sprer seg. Hvis man glemmer å sjekke i hverdagen, kan den nasjonale lusesjekkampanjen nå i uke 35 være en god måte å få etablert denne rutinen, fortsetter Eirik Sverrisson.

På nettsiden www.luseradar.no kan foreldre få en indikator for risikoen for lus i sitt fylke. Her rapporterer over 200 norske apotek inn sitt fylkesvise, totale salg av lusemidler. De fylkene som viser økning i lusemidler, markeres med rødt.

Hvordan sjekke barna for lus?

1) Legg et håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår skal du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus.

2) Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak, for å fjerne døde lus.

3) Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.

4) Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle lus er fjernet. Luseegg må kanskje fjernes med fingrene.

Les mer på FHI sine nettsider.

Powered by Labrador CMS