Trondalen barnehage hadde et sykefravær på under to prosent i fjor.
Trondalen barnehage hadde et sykefravær på under to prosent i fjor.

I denne barnehagen er de nesten aldri borte fra jobben

Trondalen barnehage hadde et sykefravær på under to prosent i 2016. Et godt og inkluderende arbeidsmiljø er nøkkelen, mener daglig leder Kristin Epland og fagarbeider John-Arne Trøsberget.

Publisert Sist oppdatert

Trondalen barnehage holder til på Gressvik i Fredrikstad kommune. Det har den gjort siden 1997, og i år markerer barnehagen som rommer 72 barn og 16 ansatte sitt 20-årsjubileum.

I likhet med 40 prosent av det øvrige personalet, har daglig leder Kristin Epland vært med på hele den 20 år lange reisen til Trondalen barnehage. På spørsmål om hva hun er mest stolt av når det gjelder barnehagen sin, har den daglige lederen flere ting å trekke frem.

– Vi har alltid prøvd å være innovative og fremtidsorienterte i forhold til hva fremtidens barnehage skal bestå av, sier hun.

Epland opplyser at alle barnehagens ansatte nå har formell utdanning, enten som barnehagelærer eller fagarbeider.

– Vi har vært med på et prosjekt som heter «Fra assistent til fagarbeider». Trondalen er en av seks foreldreeide barnehager som hører til under paraplyen Samvirkebarnehagene i Fredrikstad. Alle de seks barnehagene har vært med på prosjektet og i fjor tok 25 av våre assistenter fagbrev, forteller den daglige lederen.

Har laget flere filmer

Gjennom årene har Trondalen barnehage også jobbet med mange ulike prosjekter, blant annet et matprosjekt som resulterte i egen kokebok og et prosjekt om likestilling og likeverd i barnehagen.

Barnehagen har også laget flere filmer i samarbeid med Fylkesmannen i Østfold, deriblant en rekrutteringsfilm til bruk i ungdoms- og videregående skole, særlig med tanke på å rekruttere flere menn inn i barnehagene.

– Vi har selv som mål å være 40 prosent menn og i flere år har vi også vært det, forteller Epland, som opplyser at mennene i dag utgjør 30 prosent av personalgruppen.

Sykefravær på under 2 prosent

En av tingene barnehagen har blitt mest kjent for i sitt nærmiljø er det lave sykefraværet, opplyser Epland.

I 2016 lå barnehagens sykefravær helt nede på 1,25 prosent.

Det foreligger ikke oppdaterte tall for det samlede sykefraværet i barnehagesektoren, men Kommunens Sentralforbund (KS) opplyser på sine nettsider at det totale sykefraværet (legemeldt og egenmeldt) i de kommunale barnehagene fra 4. kvartal 2015 til og med 3. kvartal 2016 lå på 12,29 prosent.

Hva er så hemmeligheten til Trondalen barnehage for å holde sykefraværet så lavt? Et godt arbeidsmiljø og god ledelse, mener den daglige lederen.

– Skal du sitte som daglig leder i en barnehage må du bry deg om dine ansatte. Mine ansatte må merke at jeg er glad i dem, sier Epland, som legger vekt på å være en tydelig og tilstedeværende leder.

– Jeg har et ansvar for at arbeidsmiljøet er bra – for å være en rollemodell i forhold til dette – og jeg må være dyktig på å se hva den enkelte trenger. Her hos oss er det ikke slik at vi går rundt og klemmer på hverandre hele tiden. Og jeg må heller ikke klappe de ansatte på skulderen hver dag. De vet at døren min alltid er åpen, og at jeg er klar for en samtale når det er nødvendig. Jeg kan også være tøff når det er nødvendig og jeg snakker mye om vår egen indre drivkraft som vi også skal oppdra barn til å lære seg å ha, forteller Epland.

– Du tvinger altså ikke folk med influensa på jobb?

– Nei. Og så er det vel noe med at jo eldre vi blir og lengre vi har vært her i barnehagen, så preller vel bakteriene av etter hvert, svarer lederen lattermildt.

– De ansatte vet at det er mange morsomme og spenstige prosjekter som skjer her i barnehagen og hvis de er hjemme går de glipp av mye, sier Epland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Morsomt å gå på jobb

John-Arne Trøsberget er fagarbeider og har jobbet i Trondalen barnehage siden starten i 1997. Han har følgende teori om hvorfor barnehagen har et så lavt sykefravær:

– Jeg tror det henger sammen med at vi har en klar og tydelig filosofi for hvordan barnehagen skal drives, og at dette er forankret i alle ledd. Vi er gode sammen. Alle får lov til å være med og bidra og alle føler seg sett og hørt. Da får man et eierforhold til jobben sin og det tror jeg er viktig for alle, sier Trøsberget.

– Vi har det hyggelig sammen. Det er morsomt å gå på jobb. Og når man gleder seg til å gå på jobb er liksom mye gjort, fortsetter han.

Trøsberget peker på at det er «frihet under ansvar» som gjelder i Trondalen barnehage.

– Det går ut på at man har noen faste rammer som ligger i bunn, men at man samtidig får være god på det man er god på og at man titt og ofte kan man bevege seg litt utenfor disse rammene sammen med barna. Det gjør det mer spennende og utfordrende både for barn og voksne, sier han.

Godt samhold

Daglig leder Kristin Epland tror det gode samholdet i personalet er en viktig bidragsyter til å holde sykefraværet nede, og hun roser sine medarbeidere for engasjementet og omsorgen de viser i hverdagen.

– Det er en energi og en glød i denne gjengen. Jeg kan ikke få lovprist dem nok, sier Epland nesten litt rørt.

– Jeg tror de småtingene i hverdagen som viser at vi bryr oss om hverandre er gull verdt. Vi er en gjeng som har det veldig morsomt sammen, avslutter den daglige lederen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS