Stadig flere barn utvikler matallergi og en del av disse er svært alvorlige og i verste fall livstruende. Da er det viktig at barnehagen kartlegger situasjonen og gjør tiltak for å sikre barnet best mulig.

Allergi i barnehagen

Hvordan skal barnehagen forholde seg til at ett eller flere barn har matallergi?

Publisert Sist oppdatert

Mer enn 40 prosent av befolkningen i Norge får allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet. Hos de fleste dreier det seg om milde symptomer. Men et sted mellom 10 og 20 prosent får alvorlige allergiplager. Hos små barn dreier det seg ofte om ulike matallergier og kan være så alvorlige at det kan være livstruende å oppholde seg i samme rom som allergenet. Hvordan skal egentlig barnehagen tilrettelegge når ett eller flere barn har allergier?

– Det viktigste er at barnehagene har en god dialog med foreldrene. Barnehagene må legge til rette for barnet som er allergisk, sier fagsjef for matallergi ved Norges Astma- og allergiforbund, Helle Stordrange Grøttum.

Kartlegg omfanget

Det hersker en bred internasjonal enighet om at allergiforekomsten har økt de siste tiårene. Livsstilsfaktorer som endring i kosthold og miljøet rundt oss kan være av betydning. De mest vanlige matallergiene er egg, melk, nøtter og peanøtter. De siste årene har stadig flere barn også fått påvist cøliaki eller glutenallergi som er intoleranse mot hvetemel. Et barn kan ofte ha flere typer matvarer de reagerer på, men Grøttum påpeker at det ikke er noe barnehagene kan gjøre for å forebygge at barn utvikler matallergi.

– Barna trenger et næringsrikt og variert kosthold. Selv om peanøtt kan gi svært alvorlig reaksjon hos barn, inneholder de også veldig sunt fett som barn har godt av. Så dersom ingen barn i avdelingen har peanøttallergi, er det ingen grunn til å forby peanøttsmør på maten.

– Jeg fikk henvendelse fra en barnehage som hadde et barn som ikke tålte egg og melk og lurte på om de skulle kutte ut nøtter også. Det skal man ikke. Men det er viktig at barnehagen kartlegger hvor alvorlig omfanget av allergien er. Det finnes barn som knapt reagerer dersom de får i seg mat de ikke tåler, mens andre barn ikke tåler å være i samme rom som nøtter og egg. Ved slike tilfeller er det praktisk at hele avdelingen erklærer seg som egg eller nøttefri sone, råder Grøttum.

Kan pålegge foreldre

Men hva gjør barnehagen dersom en forelder nekter å forholde seg til at avdelingen er eggefri sone og sender med egg på brødskiva til minstemann? Kan barnehagen pålegge foreldrene å forholde seg til slike vedtak?

– Ja, i utgangspunktet så mener jeg det, sier advokat i PBL, Cathrine Berntsen.

– Dersom matallergien er så alvorlig at den går på liv og helse løs, så må barnehagen kunne kreve at sikkerheten settes først. Det er på samme måte som at barnehager erklærer seg sukkerfri og nekter barn å ha nugatti på brødskiva og yoghurt i matpakken.

Farlige fristelser

Helle Stordrange Grøttum mener det er ekstra viktig at barnehagene har en god dialog– ikke bare med foreldrene til barnet som er allergisk, men også resten av foreldregruppen.

– Forklar dem hvor alvorlig allergien er. Og husk at et barn som er allergisk mot egg eller nøtter likevel kan synes det er kjempegodt. Men får ikke lov å spise det fordi det kan bli alvorlig syk. Da er det best at fristelsene ikke eksisterer i barnehagen.

Skal man lage kake for å feire bursdag i barnehagen, kan det være lurt å sørge for at man har et frossent glutenfritt eller eggefritt alternativ på lur i fryseren.

– Men mitt råd er i utgangspunktet å lage mat som alle kan spise, sier Helle Stordrange Grøttum.

PS! På hjemmesiden til Norges Astma og Allergiforbund, naaf.no, finner du lenker til det meste du trenger å vite om matallergi og produkter barna trygt kan spise.

Powered by Labrador CMS