Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) opplyser at ikke alle ansatte i barnehager, skoler og SFO kommer til å være beskyttet av vaksinen ved skolestart. Bildet er tatt i forbindelse med en redegjørelse for Stortinget om koronapandemien i fjor.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) opplyser at ikke alle ansatte i barnehager, skoler og SFO kommer til å være beskyttet av vaksinen ved skolestart. Bildet er tatt i forbindelse med en redegjørelse for Stortinget om koronapandemien i fjor.

Vaksinering: Ikke alle ansatte kommer til å være beskyttet ved barnehage- og skolestart

Kommunene kan prioritere barnehageansatte i vaksinekøen, sa regjeringen. Nå er det klart at ikke alle kommer til å være beskyttet før skolestart.

Publisert

Det ble klart i forbindelse med helseminister Bent Høies svar på et skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Tvedt Solberg ville vite hvor mange ansatte i skole, SFO og barnehage regjeringen estimerte at ville bli prioritert i vaksinekøen når regjeringen, etter starten av sommerferien, åpnet for at kommunene kunne prioritere disse yrkesgruppene.

Færre doser

I svaret slår Høie fast at selv om mange ansatte allerede har fått vaksine, eller vil få det i god tid før barnehage- og skolestart, ble det klart at det kommer færre vaksinedoser i sommer enn først antatt.

«Alle vil derfor ikke være beskyttet (det vil si at det er gått 3 uker fra første dose) før skolestart. Særlig vil det gjelde de yngre ansatte.» skriver statsråden i sitt svar.

Du kan lese hele spørsmålet og svaret her (ekstern lenke).

Ifølge FHIs beregninger per 22. juni var rundt 31,4 prosent av ansatte i skoler og barnehager vaksinert, men basert på en analyse av vaksinedekning koblet mot yrkeskoder gjenstod fortsatt ca. 180 000 personer da.

– Luftslott

Torstein Tvedt Solberg reagerer kraftig på svaret, ifølge NRK.

– Dette var å bløffe lærerne. Det er veldig skuffende og avslører at det regjeringen lovet var et luftslott, sier Tvedt Solberg til NRK.

Han mener helseministerens svar viser at regjeringen ikke hadde tro på at de nye reglene skulle ha noen særlig effekt.

Statssekretær Erlend Svardal Bøe skriver i en epost til NRK at regjeringens justering var gjort for å sikre at flest mulig av de ansatte i skolene, barnehagene og SFO kunne være beskyttet ved skolestart.

– Regjeringen valgte i juni å gi kommunene mulighet til å prioritere lærere og barnehageansatte i etterkant av opplysninger om reduserte vaksineleveranser, fordi vi så at vaksineringen av hele befolkningen ville ta lenger tid enn først antatt, skriver statssekretær Svardal Bøe.

Powered by Labrador CMS