Kverndalen barnehage på Jessheim legges ned fra årsskiftet.
Kverndalen barnehage på Jessheim legges ned fra årsskiftet.

Ulna legger ned barnehage i kommune med ventelister og vekst i barnetall

Fra årsskiftet er Kverndalen barnehage på Jessheim historie. – Tilskuddene er for lave, og vi kan ikke drifte med røde tall.

Publisert

Onsdag kveld var det foreldremøte i Kverndalen barnehage på Jessheim. Der fikk foreldrene den overraskende beskjeden: Barnehagen stenger 1. januar, og de 21 barna må få nye barnehager å gå i, skriver Romerikes Blad (krever abonnement.)

Det skaper utfordringer: Per i dag er alle barnehagene i byen fulle, og kommunen har kun ledige barnehageplasser på Kløfta og Mogreina. Totalt står 119 barn på venteliste for barnehageplass, mens 137 står i kø for å bytte barnehage, ifølge avisen.

Lave tilskuddssatser

Årsaken til nedleggelsen er både økonomiske utfordringer og at leiekontrakten på bygget barnehagen ligger i, går ut. Ulna-barnehagene driver i dag 27 barnehager, de fleste på Østlandet, men også i Nordland, på Vestlandet og Sørlandet.

– Vi er i en prosess for å etablere hver barnehage som eget AS, som er kravet fra 1. januar. Kverndalen barnehage er en liten barnehage med 22 barn, og har for lave inntekter i forhold til kostnadene. Selv med lav husleie går det ikke rundt. Vi kan ikke drive et AS som går i minus, sier Lillian Åkesson, kvalitetssjef i ULNA, til Barnehage.no.

Hun forteller videre at hovedårsaken til den dårlige økonomien er lave tilskuddssatser. Ullensaker kommune har i år hatt de 5. laveste tilskuddene i landet.

– Det er for store forskjeller. Vi har hatt dialog med andre private barnehager i kommunen som forteller tilsvarende historier. Både enkeltstående barnehager og barnehager som er del av konsern.

Åkesson viser til Løten, en av de nærliggende kommunene, som har tilskuddssatser i andre enden av skalaen. Et kjapt regnestykke viser at med seks små og 16 store barn ville en tilsvarende liten barnehage der hatt nesten 650 000 kroner mer i tilskudd i 2022.

– Tilskuddssatsene for 2023, som kommer nå, tyder på at det blir bedre til neste år. Likevel greier vi ikke å drive i pluss. At barnehagen nå blir eget AS gjør at vi endrer hvordan vi tenker rundt dette. Da blir det enda viktigere med positive tall. Når leieavtalen i tillegg går ut ble det den eneste riktige avgjørelsen.

Vekst i barnetall

Yngve Rønning, kommunaldirektør for skole og barnehage i Ullensaker kommune, sier til Romerikes Blad at en nedleggelse av en av barnehagene i kommunen vil kunne ha konsekvenser.

– Det er uheldig at barnehager uansett årsak ser seg nødt til å legge ned. Vi er en av de kommunene i Norge med størst vekst i barnetall. Det at en barnehage legger ned gir oss utfordringer med å tilby barnehageplass i ønsket område på kort sikt, sier Rønning.

– Med barn på venteliste og vekst i barnetall skulle man tro det var gode forutsetninger for å drive barnehage i kommunen?

– Ja, man skulle tro det, og håpet det. Men det er dessverre motsatt. Skal vi kunne satse på gode barnehager må rammevilkårene ligge til rette for det, sier Åkesson.

I prosessen med å etablere hver barnehage som selvstendig rettssubjekt har økonomien for hver enkelt barnehage blitt nøye gransket.

– Er det flere Ulna-barnehager som står i fare for nedleggelse?

– Nei, det er det ikke.

Ber kommunen om hjelp

De seks ansatte på Jessheim har ifølge Åkesson fått mulighet til å bli flyttet til andre barnehager. Foreldrene og barnehagen har spurt Ullensaker kommune om de kan drive barnehagen videre - i alle fall fram til sommeren, ifølge Romerikes Blad.

– Vi har hatt dialog med kommunen om den økonomiske situasjonen, samt for å se etter muligheter for å finne en økonomisk løsning. Det har det ikke vært. Å legge ned en barnehage er siste utvei, og vi beklager de negative konsekvensene dette har for barn og ansatte, sier Åkesson.

Den varslede nedleggelsen er ikke den eneste akkurat nå: I går skrev Barnehage.no om Barnehagen Andersrød på Jeløya i Moss og Lilleborgen barnehage i Asker som gikk konkurs og stengte på dagen denne uka. For en knapp uke siden ble det også kjent at Fjære Barnehage i Grimstad er konkurs med 3,8 millioner kroner i gjeld.

Powered by Labrador CMS