INNBLIKK

Hver høst arrangerer Læringsverkstedet Fana gårds og friluftsbarnehage i Bergen bondens marked.

Når alt er høstet inn begynner det største, men også noe av det kjekkeste arbeidet

Læringsverkstedet Fana gårds og friluftsbarnehage har lange tradisjoner når det gjelder gårdspedagogikk, matkultur- og tradisjonsformidling med barn. Gjennom våre prosesser som omkranser «bondens marked» har vi erfart en unik arena for å bygge fellesskap, gode relasjoner og gode opplevelser med barnegruppen.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Barna er blitt tøffere i matveien og smaker på alt de får mulighet til å smake på, og de utviser stor nysgjerrighet i å lukte på, kjenne på og være med på å lage god mat på avdelingen.

Gjennom å arrangere bondens marked har vi også har funnet en ny og verdifull vinkling inn til Læringsverkstedets konsept «Et godt måltid» og fått definert hva dette er for oss i Fana gårds og friluftsbarnehage.

Vi er en barnehage som er opptatt av å ivareta gårdskulturen og gårdstradisjoner. Vi håper med bondens marked, og med vårt fokus i barnehagen, at vi kan være med på å skape verdi i gårdskulturen og tradisjonene som følger med den for våre fremtidige generasjoner. Dette er viktig for at kunnskap og kultur ikke forsvinner i utviklingen av vårt moderne og teknologiske samfunn.

Flott tradisjon

I etterkant av pandemien tok vi en gjennomgang på hvilke foreldrearrangement vi hadde i barnehagen og om disse arrangementene var til det beste for barna våre og barnehagen.

Når vi har foreldrearrangementer, ønsker vi å tilrettelegge for gode opplevelser og god stemning. Samtidig som vi tok en ny vurdering på foreldrearrangementene våre, opplevde vi at vi etter pandemien hadde mistet litt av forankringen til gårdskonseptet vårt på tvers av avdelingene i barnehagen. Årstemaet «året på gården» ble til i et felles initiativ fra personalgruppen. Ut ifra dette temaet vokste også bondens marked frem. Høsten 2023 hadde vi vårt første marked, et lite «prøve»-bondens marked som foreldrearrangement. Der serverte vi høstsuppe laget på eget lam.

Det var veldig kjekt og ble en stor suksess.

Vi bestemte oss derfor for å avvikle de fleste andre foreldrearrangementene i løpet av året for å kunne satse skikkelig på bondens marked. Dette har etter hvert blitt en flott tradisjon på gården hos oss, og er noe som følger oss gjennom hele året.

Initiativet rundt gårdskonseptet har også blitt til et Rekomp utviklingsarbeid og samarbeid med Høgskulen på Vestlandet, noe barnehagen fortsetter med den dag i dag.

Skaper samhold

Forberedelsene til neste års bondens marked, begynner sammen med barna så fort innhøstingen er avsluttet. Da skal plantekasser, bed og grønnsakshager renskes og klargjøres for overvintring. På våren bestemmer vi oss for hva vi skal plante, også ut fra hva vi ønsker å produsere og lage til bondens marked. Barna planter og kultiverer sammen med de ansatte og passer på at avlingene får det stellet de trenger for å vokse og gro. Gjennom våren og sommeren høstes det fra naturens spiskammers, lages klart og fryses ned etter behov til bruk igjen senere i prosessen.

Når vi så kommer til høsten, er det ny tilvenningstid i barnehagen og også snart klart for innhøsting. Dette gir en unik mulighet i tilvenningsperioden til ro, tilstedeværelse og fine sanseopplevelser for barna.

Det er mange gode verdier i gårdsarbeid og i prosessene rundt bondens marked. Barna hjelper hverandre, deler opplevelser og lukter og smaker i fellesskap. Dette skaper godt samhold, god avdelingskultur og et positivt miljø på avdelingen. Vi ferdes mye i naturen med store og små, barna får utfordringer og mestringsopplevelser og får oppleve alt den norske faunaen rundt oss har å by på av smakfulle ville vekster og spennende natur.

Når alt er høstet inn begynner det største, men også noe av det kjekkeste arbeidet frem mot årets marked.

Sammen med barna lager vi fargerike, velduftende og smakfulle matkreasjoner fra nye oppskrifter så vel som fra gammel mattradisjon. Barna måler opp, rører og blander, smaker, lukter, koker og steker rundt på alle gårdens åtte avdelinger. For at markedet skal ha gode pedagogiske rammer for barna og være en god opplevelse for både små og store, er det to og to avdelinger som samarbeider om å holde marked og lage mat og dekorasjoner. På den måten blir det holdt fire markeder i løpet av oktober måned i gårdsbarnehagen.

Livet i gamledager

Vi deler gjerne av oppskriftene våre slik at man kan forsøke seg på å lage noe hjemme med barna og familien. Besteforeldre bidrar også gladelig med gamle familieoppskrifter, metoder og gjøremåter. Vi har fått inn viser, sanger og historier, og barna får et unikt innblikk i livet i gamledager.

På våren og høsten er det også loppemarkedsesong i Bergen by. Her går barnehagens ansatte på utflukt for å jakte gamle skatter til dekor og fremvisning på bondens marked. Her finner vi skåler og trau, tekstilkunst, gamle redskaper og nytte- og husholdningsartikler som både kan ses, kjennes på og prøves av barn og foreldre når de stilles ut.

Ansatte har sydd forklær og skaut av tekstilrester og laget fine treskilt sammen med barna som viser hva som er hvor på markedene. Gjennom personer som er interesserte i lokalhistorie og foreldre, har vi også fått tak i bilder fra dalen vår i gamledager som stilles ut. Barnehagen vår er bygget på gamle Sædalen hovedgård og flere av bygningene og fundamentene er de samme som den gang da. Fjøset vårt er der hvor det originale fjøset var, og grunnmur og steinmur som før var grisehuset på gården, har i dag blitt til bålhus i barnehagen.

Barna får vise og fortelle

Når foreldre eller besteforeldre kommer til bondens marked, blir de møtt av god stemning, gode lukter og felemusikk. Her er flere boder med forskjellige smaksprøver av mat og drikke og søt- og saltmat. Barna får vise og fortelle, og sammen setter de seg ned rundt bål og på benker i hyggelig lag med avdelingens andre foreldre, barn og ansatte. For dem som ønsker det, har vi også lekestasjoner der man kan prøve å bære melkespann, kaste hestesko, ha potetløp og andre lignende aktiviteter.

Vi får utrolig mange hyggelige og varmende tilbakemeldinger fra foreldre og andre deltakere på bondens marked. En fantastisk opplevelse for alle involverte.

Nå er årets markeder unnagjort, og arbeidet frem mot neste års sesong er allerede begynt! Vi gleder oss til å ta fatt på prosessen, men først skal vi nyte alt det gode juletiden og juletradisjonene i Fana har å by på sammen med de fantastiske barna våre.

Noe av det som har blitt laget til markedene er:

  • Saltet smør
  • Kryddersmør
  • Potetbåter på bål
  • Hjemmelaget potetchips
  • Eple, gulrot og sellerichips
  • Ripsgele
  • Rognebærgele
  • Geitramssaft og geitramsgele
  • Løvetannkjeks
  • Urte-krutonger
  • Plommekompott
  • Plommesyltetøy
  • Eplesyltetøy
  • Plommesaft
  • Eplesaft
  • Ripssaft
  • Knekkebrød
  • Urtebrød og rundstykker
  • Gulrotkake
  • Pai
  • Eplekake
  • Lapper stekes ferskt på takke på markedene med syltetøy til
  • Høstsuppe laget på eget lam, etter inspirasjon i oppskrift fra Tvildemoen barnehage på Voss (delekultur)
Powered by Labrador CMS