Fra venstre kommunikasjonssjef Mimi Slevigen, rådmann Georg Smehus, ordfører Saxe Frøshaug (Sp) og kommuneoverlege Jan Børre Johansen i Indre Østfold under gårdagens pressekonferanse.
Fra venstre kommunikasjonssjef Mimi Slevigen, rådmann Georg Smehus, ordfører Saxe Frøshaug (Sp) og kommuneoverlege Jan Børre Johansen i Indre Østfold under gårdagens pressekonferanse.

Indre Østfold: Alle barnehager og skoler holder stengt denne uken

Kommunen tar grep for å hindre smittespredning.

Publisert

Ordfører i Indre Østfold kommune, Saxe Frøshaug (Sp), betegner en smittesituasjon som har gått fra alvorlig og bekymringsfull, til en kritisk situasjon. 

Søndag ble det klart at kommunen stenger ned denne uken. Blant annet blir alle barnehager og skoler stengt, og denne beskjeden ble sendt ut i form av en pressemelding: 

«Vi er klar over at dette er et svært inngripende tiltak. Vi har imidlertid både ansatte og foresatte som er smittet og flere i karantene. Vi har i tillegg hatt tilvenning i skole og barnehage, slik at det potensielt er en stor gruppe som er i fare for å være smittet.

Her vil det gjøres fortløpende vurderinger ut fra smittesituasjonen. Vi tar sikte på en normal åpning til skolestart. Vi tilbyr et omsorgstilbud til barn med foresatte i samfunnskritiske yrker og til barn med særskilte behov. Ved behov for ytterligere avklaringer, ta kontakt med styrer i barnehagen og skolens SFO.» 

FAKTA Indre Østfold kommune

Indre Østfold kommune ligger i Viken fylke.

Kommunen ble etablert ved inngangen til 2020 ved sammenslåingen av de fem kommunene Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad.

Ifølge barnehagefakta.no har kommunen i alt 37 barnehager. 

– Vi har nå en ukontrollerbar smittesituasjon, sa kommuneoverlege Jan Børre Johansen i en pressekonferanse i kommunens regi i går. 

Da barnehage.no publiserte en statusrapport på hvordan smittetrenden har utviklet seg torsdag i forrige uke, var Indre Østfold akkurat kommet inn på lista over kommunene med økende smittetrend. Da kommunen informerte under pressekonferansen i går, opplyste ordføreren om at av de 48 nye smittetilfellene som ble kjent lørdag, var halvparten fra Indre Østfold. 

– Smitteutbruddet kan spores til utenlandsopphold og til fester og annen sosial aktivitet, sier Frøshaug under pressekonferansen. 

Ordføreren beskriver en kommune med mange små lokalsamfunn, der innbyggerne har tett kontakt og kjenner hverandre godt.

– Hvis den negative utviklingen fortsetter, kan det bli vanskelig å komme tilbake til denne tilstanden. Åpningen av grensene har gjort kampen mot pandemien svært krevende, sier han, og legger til at de sterke virkemidlene som nå tas i bruk må til for å få kontroll. 

– Tiltakene vil ramme de aller fleste av oss. Men alternativene kan bli langt verre. 

Powered by Labrador CMS