Administrerende direktør Anne Lindboe i PBL konstaterer fornøyd at de private barnehagene er godt i rute før åpning.
Administrerende direktør Anne Lindboe i PBL konstaterer fornøyd at de private barnehagene er godt i rute før åpning.

Fersk undersøkelse: De aller fleste private barnehagene åpner i dag

84 prosent av PBL-barnehagene er i gang med et tilbud til alle barn fra mandag morgen, og innen onsdag morgen er 97 prosent av PBL-barnehagene åpnet igjen. Det kommer fram i en fersk undersøkelse.

Publisert

I undersøkelsen kommer det også fram at barnehagene forventer at 3 av 4 barn er tilbake når barnehagen gjenåpner, samt at 9 av 10 av de ansatte er tilbake på jobb. 

Det kommer frem i en medlemsundersøkelse i regi av PBL. Undersøkelsen ble sendt ut til 1.861 av PBLs vel 1.900 medlemsbarnehager nå i helga, og 1004 av barnehagene har svart. 

Administrerende direktør Anne Lindboe i PBL konstaterer fornøyd at de private barnehagene er godt i rute før åpning. 

– Barnehagene har gjort en fantastisk jobb med å klargjøre gjenåpning etter at de kun har gitt et begrenset tilbud til enkelte barn siden midten av mars, sier hun til pbl.no

I en reportasje sendt på TV2-nyhetene i kveld, understreker hun at det skal være trygt for både barn, ansatte og foreldre å returnere til barnehagene nå: 

– Hvis man er bekymra for smitte, og at det er en risiko for barna, så vil jeg si at det er helt trygt. Barnehagen er veldig viktig for barn, for utvikling, læring og sosialisering,. De trenger vennene sine, de trenger de ansatte. Det er mye magi i en barnehagehverdag, sier hun, og legger til at det er grunnen til at PBL ønsker å få tilbake alle barna så raskt som mulig.

– Kanskje spesielt de barna som er sårbare, de som har behov for noe ekstra, og som kanskje trenger barnehagen aller mest, sier Lindboe. 

Mange tilbake på jobb

I undersøkelsen kommer det også fram at rundt halvparten av barnehagen har ingen ansatte som på grunn av pandemien ikke kan komme tilbake på jobb når barnehagen gjenåpner.

Resultatet viser også at 9 av 10 barnehager har fått tilbakemelding fra foreldre om at de ikke kommer til å sende barnet i barnehagen ved gjenåpning. Smittefrykt, permitterte foreldre og familiemedlemmer i risikogruppe oppgis som mest vanlige årsaker.

– De samlede tilbakemeldingene fra barnehagene er veldig gledelig og vi ser at barnehagene strekker seg veldig langt for å få dette til. Veldig mange barnehager hadde krevende økonomi før nedstengingen, og nå kaller de inn ekstra bemanning for å gi barn og familiene et godt tilbud ved gjenåpning, sier Anne Lindboe til pbl.no. 

– Vi vet ganske mye

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) sier til TV2-nyhetene at det er gledelig å se en undersøkelse som viser at de fleste ønsker å komme tilbake til barnehagen.

–  Jeg har selv to gutter hjemme, som har snakka om at de savner barnehagen, og som nå er klare for å kommet tilbake. 

Kunnskapsministeren har merket seg at mange barnehageansatte har jobbet på spreng de siste dagene for å gjøre alt klart til åpning igjen, og få på plass gode rutiner. 

– Så folk skal føle seg trygge på å levere barna i barnehagen i morgen, og de bør absolutt glede seg til å gjøre det.  

Samtidig uttrykker hun forståelse for at noen er engstelige. 

– Det er rart å gå fra en situasjon der alt er nedstengt til vi gradvis begynner å åpne opp igjen, og det er veldig mange som føler at det er mye vi ikke vet. Men jeg har lyst til å si at det er ganske mye vi vet også, sier Melby, og viser til at barnehagene i land som Sverige, Finland og Island har hatt åpent hele veien under korona-pandemien. 

– Disse stedene er det ikke påvist noe særlig smitte blant barn. Det må vi ta med oss. Den kunnskapen legger vi til grunn når vi nå åpner barnehagene, gradvis og forsiktig, og og på en veldig trygg måte også her i Norge. 

Powered by Labrador CMS