– Her må regjeringen snu, sier nestleder i Skolenes landsforbund, Jon Oddvar Holthe.
– Her må regjeringen snu, sier nestleder i Skolenes landsforbund, Jon Oddvar Holthe.

– Det bør være minst like strenge karanteneregler i skoler og barnehager

Skolenes landsforbund og Utdanningsforbundet reagerer sterkt på de nye karantenereglene.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har oppdatert pressemeldingen som ble sendt ut mandag, med en rekke unntak fra smittekarantene.

Her kommer det frem at det gis karanteneunntak for personer under 18 år ved nærkontakter med en smittet som de ikke bor sammen med eller er tilsvarende nær. Dermed trenger ikke barn gå i karantene ved smitte i barnehage og skole.

Nestleder i Skolenes landsforbund, Jon Oddvar Holthe, er svært kritisk til unntaket.

– Det bør være minst like strenge karanteneregler i skoler og barnehager som i resten av samfunnet. Smitten er nå størst i gruppen under 18 år. Da er det totalt meningsløst å lempe på karantenereglene for nettopp denne gruppa. Her må regjeringen snu, sier han i en artikkel på forbundets nettsider.

Nestlederen understreker at ansatte i skoler og barnehager fra før er veldig slitne.

– De har lenge følt at de blir sendt ut blant mulige smittebomber, uten noen som helst form for beskyttelse, sier Holthe.

– Ansatte i skoler og barnehager er ikke bare slitne lenger, de er rasende, sier han.

– Noen må rydde opp

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, sier til Utdanningsnytt at endringen av karantenereglene er en oppskrift på å stenge skoler og barnehager.

Han peker blant annet på at unntaket ikke gjelder for de ansatte.

– Med disse reglene må lærerne i karantene dersom et barn eller en elev i klassen blir smittet. Hvem skal undervise barna eller følge opp barnehagebarna da? spør han.

– Å komme med disse endringene og samtidig ikke sørge for at lærere blir prioritert for testing det fremstår helt uforståelig, sier han til Utdanningsnytt.

I et møte med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) onsdag, var budskapet fra Utdanningsforbundet og flere interesseorganisasjoner i sektoren tydelig, ifølge Handal:

– Her må noen rydde opp. Jeg avventer gjerne en avklaring fra FHI, men den må komme fort, sier han.

PS: Til VG sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at en kommune som smittevernmyndighet kan beslutte å sette barn under 18 år i karantene, om de er nærkontakter. Det kan for eksempel skje ved store smitteutbrudd ved skoler. Onsdag ettermiddag melder blant annet Ålesund kommune på sine nettsider at de hasteinnfører lokal forskrift om karantene. Det innebærer at det ikke blir gitt unntak fra smittekarantene for personer under 18 år. Forskriften skal gjelde til 22. desember.

Powered by Labrador CMS