Endringene ble forskriftsfestet tirsdag, og trådte i kraft onsdag.
Endringene ble forskriftsfestet tirsdag, og trådte i kraft onsdag.

Barn slipper karantene ved smitte i barnehage og skole

Barn trenger ikke å gå i karantene når de er nærkontakt til andre enn dem de bor med, for eksempel skoleklassen eller barnehageavdelingen.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har oppdatert pressemeldingen som ble sendt ut mandag, med en rekke unntak fra smittekarantene, skriver Bergens Tidende (krever innloging).

Les den oppdaterte pressemeldingen her.

Forskriftsfestet

Nå er det klart at det gis karanteneunntak for barn ved nærkontakter med en smittet som de ikke bor sammen med eller er tilsvarende nær.

De anbefales likevel å teste seg.

Altså: Personer under 18 år skal bare i smittekarantene dersom de er husstandsmedlem eller tilsvarende nær den som er smittet. Disse kan teste seg ut med PCR på dag 7, slik som voksne.

Dette framkommer også av de de siste endringene i covid-19-forskriften, som ble kunngjort tirsdag, og som gjelder fra og med i dag, onsdag 15.12.

Fritidskarantene

For voksne er regelen at man ved nærkontakt som ikke er husstandsmedlemmer og tilsvarende nære, skal kunne teste seg ut etter tre døgn for å gå på jobb, men fortsatt ha fritidskarantene til negativ test etter sju døgn.

Definisjonen på nærkontakt er mennesker du har møtt med mindre enn to meters avstand, i mer enn 15 minutter. Les mer hos FHI.

Det er unntak for personell i kritiske samfunnsfunksjoner i arbeidstiden, med blant annet krav om negativ test samme dag som arbeidet skal gjennomføres.

Også dette er nærmere beskrevet i endringsforskriften.

Andre unntak

Smittekarantene gjelder heller ikke for følgende personer:

  • De som har gjennomgått covid-19 i løpet av de siste 3 måneder med varighet fra avisolering til 3 måneder etter prøvedato

  • De som har fått oppfriskningsdose for minimum 1 uke siden. Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære til den smittede må i tillegg testes daglig med antigen hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test i 7 døgn etter nærkontakten

PS: Til VG sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at en kommune som smittevernmyndighet kan beslutte å sette barn under 18 år i karantene, om de er nærkontakter. Det kan for eksempel skje ved store smitteutbrudd ved skoler.

Powered by Labrador CMS