Klare for mekling: Forhandlingslederne Anne Green Nilsen for Fagforbundet, Terje Skyvulstad for Utdanningsforbundet og Trond Ellefsen for Delta.
Klare for mekling: Forhandlingslederne Anne Green Nilsen for Fagforbundet, Terje Skyvulstad for Utdanningsforbundet og Trond Ellefsen for Delta.

Blir det streik? Nå er meklingen i gang

Dersom partene i PBL-området ikke kommer til enighet, blir 1 007 ansatte tatt ut i streik fra mandag morgen av.

Publisert Sist oppdatert

Fredag klokken ti satte PBL (Private Barnehagers Landsforbund) og arbeidstakerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta seg ned ved forhandlingsbordet hos Riksmekleren.

– Jeg forventer at det føres konstruktive og gode samtaler og forhandlinger, og håper på en løsning gjennom mekling, sa forhandlingsleder for Delta, Trond Ellefsen, i forkant av meklingen.

Utdanningsforbundets forhandlingsleder, Terje Skyvulstad, sier til barnehage.no at de går inn i meklingen med den hensikt å komme til en løsning med PBL.

– Alle temaer i et hovedtariffoppgjør er viktige. Denne gangen blir nok pensjonsspørsmål særlig viktig, sier han.

– Vi forventer at partene som vanlig møter med en konstruktiv tilnærming til de uenighetspunktene som var grunnlag for brudd i forhandlingene. Vi trenger en økonomisk løsning som står i stil med hva sektoren kan bære. I tillegg er det viktig å fornye en felles plan frem mot nødvendige endringer i den tariffestede pensjonsordningen i sektoren, inkludert AFP, sier forhandlingsleder for PBL, Espen Rokkan.

Strid om pensjon

Da partene møttes i Bodø 30. august ble det brudd etter få timer. Fagforeningene brøt forhandlingene da det var for stor avstand mellom krav og tilbud til at det syntes realistisk med en enighet.

Det er først og fremst pensjon striden handler om.

Fagforeningene mener blant annet PBL løper fra forpliktelsene sine i forbindelse med krav om overgang til Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AFP) fra og med neste år.

– Det er et regelrett avtalebrudd når PBL går tilbake på løfter de forpliktet seg til skriftlig i protokoller fra tidligere lønnsoppgjør, sier forhandlingsleder for Fagforbundet, Anne Green Nilsen, i en artikkel på forbundets hjemmesider.

PBL hevder på sin side at politiske beslutninger har gjort det umulig å møte alle motpartens krav. De tilbakeviser også påstanden om løftebrudd i forbindelse med årets hovedoppgjør.

Forhandlingsleder Espen Rokkan (i midten) og administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup.
Forhandlingsleder Espen Rokkan (i midten) og administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup.

– Realiteten er at politikerne har fjernet den økonomiske bærekraften i sektoren og at motparten har lagt frem krav som utløser kostnader mangedobbelt av det vi ser i frontfaget og kommunene, uttaler administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup, på pbl.no.

112 barnehager kan bli berørt

Mandag denne uken gikk det ut varsel om plassfratredelse for i alt 1 007 ansatte i 112 PBL-barnehager. Barnehagene er fordelt på ti kommuner: Oslo, Sarpsborg, Halden, Eidsvoll, Ullensaker, Stavanger, Sandnes, Karmøy, Ålesund og Trondheim.

Dersom partene ikke kommer til enighet hos Riksmekleren innen midnatt fredag, blir det streik fra mandag morgen 17. oktober.

Utdanningsforbundet skriver på sine hjemmesider at streik er det sterkeste virkemiddelet arbeidstakere har, og at en streik alltid vil ramme en uskyldig tredjepart:

– Det beklager vi, og det er noe vi ikke ønsker oss. Men de ansatte kan ikke akseptere en svekkelse av pensjonsvilkårene sine. Nå jobber vi for å sikre at alle barnehageansatte skal få en anstendig pensjon – også de som jobber i private barnehager, sier forhandlingsleder Terje Skyvulstad.

– Vårt mål er å komme til enighet med arbeidstakerorganisasjonene slik at barn og familier ikke blir rammet, uttaler forhandlingsleder i PBL, Espen Rokkan, på organisasjonens hjemmesider.

Disse barnehagene blir berørt av en eventuell streik:

Powered by Labrador CMS