Forslaget om å iverksette gransking kommer opp i kontrollutvalget i Trondheim kommune torsdag denne uken.
Forslaget om å iverksette gransking kommer opp i kontrollutvalget i Trondheim kommune torsdag denne uken.

Kontrollutvalget skal granske Trondheim kommunes håndtering av Gnist Trøa

– Vi har fått inn usedvanlig mange henvendelser fra foreldre, ansatte og andre berørte i denne saken. Vi ser derfor på behovet for å starte full granskning av hvordan administrasjonen i kommunen har håndtert saken. Det sier leder av kontrollutvalget i Trondheim kommune, Rolf Jarle Brøske (H).

Publisert

Det kommer fram i en sak i Adresseavisen (krever innlogging).

Sammen med utvalgsmedlemmene Sivert Bjørnstad (Frp) og Else Hennie Skjeldam (Pp) var han nylig på besøk i Gnist Trøa barnehage på Heimdal, for å informere barnehagen om at kommunen nå skal under granskning.

– Dette setter vi utrolig stor pris på. Det har vært et enormt press på ansatte, foreldre og barna. Å få en gransking av det kommunen og observatørene har gjort, vil hjelpe alle med å få ro, sier barnehageleder ved Gnist Trøa barnehage, Elin-Kristine Skjærvø til avisen.

Skal behandles torsdag

Forslaget om å iverksette gransking kommer opp i kontrollutvalget førstkommende torsdag, og Brøske sier til Adresseavisen at det vil bli vedtatt. Da vil kommunerevisjonen, som er uavhengig av den kommunale administrasjonen, blant annet ta stilling til grunnlaget for å gjennomføre tilsynet av Gnist, om administrasjonen har likebehandlet barnehagene uavhengig av eierform og om det er blitt strengere reagert på grunn av at Gnist Trøa er privat eid.

Noe av det kontrollutvalget ønsker å se nærmere på, er om barnehagen er blitt utsatt for det de beskriver som svært strenge sanksjoner og reaksjoner fra Trondheim kommune.

– Hvis saken lukkes nå, vil det være mange ubesvarte spørsmål både for foreldre og ansatte. Slik kan vi ikke ha det. Selvfølgelig håper vi at kommunen har gjort alt etter boka, men det er vår jobb å se om det faktisk er blitt gjort, sier Sivert Bjørnstad.

– Vi registrerer at det er to parter som står veldig langt fra hverandre i denne saken. Her har Trondheim kommune valgt veldig strenge sanksjoner som går utover både barn og foreldre. Vi mener det da er helt nødvendig å se om det er gjort på riktig måte, sier Brøske, som også forteller at granskingen vil ta lang tid. 

– Vi kommer til å gjøre dette veldig gjennomgående og grundig. Resultater av denne granskingen kommer nok ikke før over sommeren. Men vi vil prioritere dette høyt.

Reagerer på timingen

– Det stemmer absolutt ikke at Gnist Trøa er forskjellsbehandlet fordi den er en privat barnehage, sier oppvekst- og utdanningsdirektør Camilla Trud Nereid i Trondheim kommune til Adresseavisen.

– Det blir feil og er veldig trist dersom Gnist Trøa blir stående som eksempel på kvaliteten i private barnehager. Det er god kvalitet i de private barnehagene i Trondheim. Gnist skiller seg ut, legger hun til.

Nereid reagerer også på timingen for granskingen. Torsdag forrige uke ble det kjent at staten vant fram om stenging av Gnist Trøa barnehage i Sør-Trøndelag tingrett. Nå må de stenge 1. mars, men barnehagekjeden har anket saken til lagmannsretten.

– Samtidig undrer jeg meg over hvor klok timingen for en slik revisjon er, ettersom saken er til behandling i rettsvesenet. Jeg er redd for at en revisjon nå kan påvirke utfallet av rettssaken, sier Nereid.

Her finner du alle sakene våre om Gnist Trøa.

Powered by Labrador CMS