Snøkanonen er en formidabel hit blant både små og store. Legg merke til den snøfrie åsen i bakgrunnen. Snø vinterstid i Fjell kommune, er nemlig ganske eksotisk.
Snøkanonen er en formidabel hit blant både små og store. Legg merke til den snøfrie åsen i bakgrunnen. Snø vinterstid i Fjell kommune, er nemlig ganske eksotisk.

Her har de det kanongøy i barnehagen!

Barn, foreldre og ansatte fikk hakeslepp da de kom i Langøy friluftsbarnehage en helt vanlig, snøfri februardag. Styrer Lise Lauvik hadde nemlig i hemmelighet jobbet hele helga med å lage tidenes vintereventyr. Se de flotte bildene øverst i saken.

Publisert Sist oppdatert

Ungene som nå er førskolebarn i Langøy friluftsbarnehage i Fjell kommune utenfor Bergen, var knapt begynt i barnehagen da de første gang håpet på snø. Men i vanligvis så nedbørsrike Hordaland, er kuldegrader ensbetydende med klarvær og barfrost.

Snø finner man bare på fjellet.

Langøy friluftsbarnehage er – som navnet røper – i overkant glade i å være ute. De starter dagen ute og har de fleste av aktivitetene sine utendørs. Men når både bakken og sandkassa fryser til og alt er hardt og kaldt, begrenser mulighetene seg.

Jublende unger

– Vi er selvfølgelig mye på tur, men vi mister muligheten for å grave og leke med sand og søle. Snø hadde vært et fint alternativ, sier styrer og eier Lise Lauvik.

Tanken om hjemmelaget snø var ikke ny. Ungene i barnehagen har i mange år etterlyst snø, men alt Lauvik fant, var de store industrikanonene. Helt til hun ble tipset om en mer anvendelig type etter jul. Da slo hun til og lagde tidenes overraskelse en ellers helt vanlig og snøfri mandag.

– Ungene jublet og de voksne måpte, ler Lauvik.

Turdag ble til akedag

Begeistringen vil ingen ende ta og både lokalavis og andre medier har besøkt barnehagen og bilder av Langøy barnehage dekt i snø har gått sin seiersgang i sosiale medier. Og det beste av alt; både pris, bruk og størrelse er overkommelig.

– Den koster 8.500 kroner og alt du trenger er en kontakt og en høytrykksspyler - noe de fleste har - og et par minusgrader. Jeg bor ved barnehagen og kunne bruke helga på snølaging. Jeg var også ute tidlig om morgenen før barnehagestart for å fylle på. I det foreldrene parkerte utenfor barnehagen så de at hele barnehagen var hvit. Det var utrolig artig, sier barnehageeieren begreistret.

Naturlig nok utgikk den planlagte turen og det ble akedag i stedet. Nå har ungene et helt annet materiale å leke med og det er mye realfag i en snøkanon.

Realfag

– Du skyter opp vann også blir det til snø før det daler! Det er fascinerende for oss alle. Og nå kan vi lage ting i snøen i tillegg. Dette er noe alle kan gjøre så lenge det er frost, oppfordrer barnehageeieren.

Prosjektet har vært en kanonsuksess, for å si det sånn.

– Så dette er noe alle kan gjøre?

– Javisst. Det forutsetter selvfølgelig at det er noen voksne i barnehagen som orker å holde på med dette. Men ellers er det bare å sette i gang! Responsen fra både privatpersoner og andre har vært enorm. Jeg hadde aldri sett for meg at en snøkanon ville skape et slikt engasjement. Det sier jo noe om hvor artig det er med snø.

Driftig gründer

Enkelte av førskolebarna har ikke sett snø i barnehagen i det hele tatt, og ungene er naturlig nok svært begeistret.

– Og det er verken komplisert eller dyrt, legger styreren til.

Det er ikke til å komme unna at været har endret seg i Norge. Flere steder snør det knapt og snø er et savn for mange i mørketiden. Mange har nok tenkt tanken, men Lise Lauvik gjorde noe med det. Men så er ikke gründeren fremmed for å tenke nytt og gjorde om på hele barnehagen for noen år siden da de la om til utebarnehage. Resultatet var at både tidsklemma, sykdom og vanskelige overganger forsvant.

Har du tips om noe uvanlig eller morsomt som skjer i barnehagen? Send til [email protected]

Powered by Labrador CMS