Illustrasjonsfoto: Getty Images
Illustrasjonsfoto: Getty Images

Har samarbeidet om barnehage i 15 år - mener Norge og Kina har noe å lære av hverandre

- Vi ser nå at de to landene beveger seg mer mot hverandre, sier førstelektor Åsta Birkeland til NTB.

Publisert

Birkeland er koordinator for et samarbeid mellom Høgskulen på Vestlandet og kinesiske forsknings- og utdanningsmiljøer om barnehage. Samarbeidet har pågått siden 2003.

- Etter hvert har vi sett, at jo mer vi blir kjent, desto mer har vi å bidra med til hverandres barnehagefelt, sier førstelektor Åsta Birkeland ved Høgskulen på Vestlandet til NTB.

  • Les om norske barnehagelærerstudenters og forskeres møte med Kina i 2017 på denne bloggen

Fredag var Birkeland til stede da kong Harald og dronning Sonja besøkte en barnehage i Dunhuang i Kina. Forskjellene fra norske barnehager er betydelige.

- De har hatt en tradisjon med mer lærer-initierte aktiviteter og mer strukturerte aktiviteter, og vi har hatt mer fri lek. Men vi ser nå at de to landene beveger seg mer mot hverandre, sier Åsta Birkeland til NTB.

Hun sier at barnegruppene i Kina oftest er større enn de er i Norge og at det får konsekvenser for pedagogikken.

- Man må kanskje ha litt mer struktur på aktivitetene når man har 40 barn i en avdeling, enn hos oss hvor det gjerne er 20 barn, sier førstelektoren.

  • Sist vår fikk Åsta Birkeland et æresprofessorat ved Bejing Institute of Education for sin innsats for for forsknings- og utdanningssamarbeid innenfor barnehagefeltet.
Powered by Labrador CMS