Ada Sofie Austegard med beviset på at hun er Årets Ladejarl 2017.
Ada Sofie Austegard med beviset på at hun er Årets Ladejarl 2017.

Hun er «Årets Ladejarl 2017»

Siden år 2000 har Ada Sofie Austegard jobbet for en barndom uten vold. Mandag formiddag mottok hun prisen «Årets Ladejarl» for sitt engasjement.

Publisert Sist oppdatert

Stine Sofies Stiftelse arbeider for å styrke barns rettssikkerhet og forebygge at barn rammes av vold og overgrep.

Mandag mottok Ada Sofie Austegard, grunnlegger og generalsekretær for stiftelsen som bærer hennes datters navn, prisen «Årets Ladejarl».

Prisen deles ut av Reitangruppen AS og utdelingen fant sted på Lade Gaard i Trondheim.

– Ved å bruke sin røst og gjennomslagskraft påvirker hun myndighetene og styrker barns rettssikkerhet. Hun engasjerer seg politisk, juridisk og i samfunnsdebatten for å endre lover og praksis. Ada Sofie Austegard er et modig forbilde og en sterk verdibasert leder, sier administrerende direktør og styreleder i Reitangruppen AS, Odd Reitan, i en pressemelding.

– Alle har et ansvar for å forhindre

– Jeg blir oppriktig glad for å få bære tittelen Årets Ladejarl. Det betyr at folk ser hvor viktig arbeidet vårt er. Når ett av syv barn utsettes for seksuelle overgrep, og to av ti barn utsettes for vold, så er det et stort samfunnsproblem. Jeg tror både politikere, fagfolk og folk flest er blitt mer bevisst på hvor grusomt det er, og hvordan vi alle har et ansvar for å forhindre at det skjer, sier Ada Sofie Austegard i pressemeldingen.

I 2016 åpnet Stine Sofie Senteret, et mestrings- og læringssenter for voldsutsatte barn og unge.

Hver uke kommer det voldsutsatte barn til senteret, hvor de sammen med trygge voksne får lære, leke og mestre.

– Alt vi gjør i Stine Sofies Stiftelse har som mål å bidra til en barndom uten vold og overgrep, og når vi i 2016 fikk på plass et tilbud for å ivareta de voldsutsatte barna, så var det en stor milepæl i mitt engasjement, fortsetter Austegard.

– Har bidratt til lovendringer

Juryen viser til at Austegard i snart to tiår har jobbet målrettet for å styrke barns rettsikkerhet og forebygge vold og overgrep mot barn.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at:

«Ada Sofie Austegard har gjennom 17 år gitt voldsutsatte barn og unge en stemme som blir hørt klart og tydelig. Hennes engasjement har bidratt til lovendringer og bedring for barn og unge som har blitt utsatt for vold og overgrep. Ada ønsker å ivareta rettsstillingen til de voldsutsatte og deres pårørende, men aller mest jobber hun målrettet med å forebygge nettopp denne typen vold og overgrep fra å ramme våre mest sårbare i samfunnet.»

Om prisen:

  • Prisen Årets Ladejarl gis til en person som i særlig grad har utmerket seg og bidratt til samfunnsbygging gjennom verdibasert arbeid og ledelse. Mottakeren av prisen har motvirket likegyldighet og utvist mot, samt vist evne til å unne og beundre andre mennesker.
  • Prisen finansieres av Reitangruppen AS og deles ut av Odd Reitan 11. september hvert år på Lade Gaard i Trondheim.
  • Vinneren får to millioner kroner, og skulpturen «Colonialmajoren» av Per Sverre Dahl.
  • Juryen består av Kristin Krohn Devold, Lars G. Norheim, Solfrid Flateby, Marvin Wiseth, Atle Vårvik og Odd Reitan.
  • Prisen har blitt delt ut seks ganger. Fjorårets vinner var Johan Olav Koss, grunnlegger av organisasjonen Right To Play.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS