Trygghet. – Jeg ser at barna mine trives i barnehagen og at de er trygge. For meg som mor er trygghet og trivsel det aller viktigste i barnehagen, sier Elisabeth Fjellstad (t.h), her sammen med sønnen Hågen (3) og daglig leder Anita Tollefsen.
Trygghet. – Jeg ser at barna mine trives i barnehagen og at de er trygge. For meg som mor er trygghet og trivsel det aller viktigste i barnehagen, sier Elisabeth Fjellstad (t.h), her sammen med sønnen Hågen (3) og daglig leder Anita Tollefsen.

Gir barnehagen toppscore

Hva er det som skiller en god barnehage fra en dårlig? Vi har vært i en av Norges beste barnehager for å finne svaret.

Publisert Sist oppdatert

Veldre barnehage i Brumunddal er en av Norges beste barnehager, i alle fall dersom man spør foreldrene. Den private barnehagen får toppscore i en tilfredshetsundersøkelse gjennomført av ratingbyrået EPSI. Det er spesielt tre områder barnehagen skårer høyt når det gjelder tilfredshet blant foreldrene.

* Ledelse

* Kosthold

* Kommunikasjon.

I tillegg får de gode tilbakemeldinger på pedagogikk og aktivitetstilbud i barnehagen.

God kommunikasjon

Elisabeth Fjellstad har barna Hågen (3) og Sina (5) i Veldre barnehage. Hun kjenner seg godt igjen i tilfredshetsmålingen.

– Det er veldig dyktige ansatte i barnehagen, som helt åpenbart trives godt sammen. Hente og bringesituasjonen er en god opplevelse og vi blir alltid møtt med et smil. Jeg ser også at barnehagen har en veldig positiv og synlig daglig leder. Det er viktig, sier Fjellstad.

Når det gjelder kommunikasjon blant de ansatte gir tobarnsmoren barnehagen toppscore.

– Det er god info og dialog mellom de ansatte og oss foreldre. Er det ting vi er uenige i, så tar vi det opp der og da. Jeg opplever at vi alltid blir lyttet til, sier tobarnsmoren.

Samtidig trekker hun fram at barnehagen er flink til å kommunisere i form av tekst og bilder. Noe som er et godt verktøy for å snakke med barna om hva de har gjort i barnehagen.  

– Det er ikke alltid vi har tid til å se på bildene sammen i barnehagen. Da vet jeg at de legges ut på hjemmesiden. Det gir meg og barna en mulighet til å titte på dem sammen hjemme, sier Fjellstad.

Pedagogisk innhold er et annet punkt som barnehagen scorer høyt på. Elisabeth Fjellstad, som selv jobber i barneskolen, er ikke i tvil om at mye av årsaken til det, ligger i prosjektet DUÅ (De utrolige årene), som hele tiden fokuserer på det positive hos hvert enkelt barn.

– Vi snakker for eksempel aldri til barnet som ikke kan sitte stille, vi roser i stedet barnet som sitter ordentlig. På den måten vektlegger vi hele tiden det positive framfor det negative, forklarer daglig leder Anita Tollefsen.

– Jeg merker veldig godt på mine barn at de jobber godt med DUÅ. Barna har en positiv måte å snakke til hverandre på. Noe de også tar med seg hjem. Barna er også mye på tur og barnehagen spiller på deres initiativ og nysgjerrighet. Dette gjør at de blir glade i å gå på tur, og blir glade i og oppmerksomme på naturen vår, tilføyer Elisabeth Fjellstad.

Egen kokk

Mange foreldre er opptatt av kosthold. Det er de også i Veldre barnehage. Her er det ansatt egen kokk som serverer tre måltider om dagen. Stikkordene er hjemmelaget, sunt og godt.

– Det å slippe å smøre matpakker til barna er verdt de ekstra kronene vi betaler. Samtidig vet jeg at ungene får i seg sunn og næringsrik mat og at måltidet blir en sosial setting for barna.

– Hvis det var en ting du ville hatt en bedring på i barnehagen. Hva ville det vært?

– Jeg har ingen ting å sette fingeren på. Jeg er rett og slett veldig fornøyd. Dersom det har vært noe, så har jeg tatt det opp der og da, og saken har raskt blitt løst, sier Elisabeth Fjellstad.

Ikke alltid best

Ifølge EPSI Norge som har gjennomført foreldreundersøkelsen i en rekke barnehager, er Veldre den som scorer høyest av alle.

– Det gjør oss kjempestolte, men det skal aldri bli noen hvilepute for oss. Det er viktig hele tiden å jobbe for å bli bedre, sier daglig leder Anita Tollefsen.

Veldre barnehage har ikke alltid fått toppscore blant foreldrene. Under en lignende undersøkelse for to år siden, var ikke tilbakemeldingene like gode, blant annet på kommunikasjon.

– Da tok vi grep for å forbedre oss. Det har tydeligvis vært vellykket og viser hvorfor slike undersøkelser er bra for barnehagene, sier Tollefsen.

Samtidig påpeker hun at ikke alt er rosenrødt i Veldre barnehage til en hver tid.

– Men vi er blitt veldig gode på å ta opp uenigheter med en gang, i stedet for å la ting ligge og surne. Og vi skal alltid ta all kritikk på alvor.

Store variasjoner

Ratingbyrået EPSI Norge gjennomfører hvert år en nasjonal tilfredshetsundersøkelse i norske barnehager hvor et utvalg foreldre i både kommunale og private barnehager blir spurt om tilfredshet med barnehagen. I tillegg til den nasjonale undersøkelsen har de utviklet en egen måling som kan brukes i hver enkelt barnehage.

– Nå er det ikke snakk om mer enn rundt 100 barnehager av totalt flere tusen, men Veldre barnehage presterer langt over gjennomsnittet. Man kan absolutt plassere den som en av landets beste barnehager på tilfredshet, sier Fredrik Høst.

Målingen viser at det er relativt store forskjeller fra topp til bunn. Ett av områdene med størst variasjon, er vurderingen av mattilbudet i barnehagen.

– Vi ser at foreldre med barn i private barnehagene vurderer mattilbudet som vesentlig bedre sammenlignet med foreldre i kommunale barnehager. De barnehagene som scorer høyt på kost og ernæring, scorer også generelt høyt. Foreldretilfredsheten er et sammensatt bilde, men et godt råd til barnehager som ønsker å bli bedre, kan være å se nærmere på mattilbudet, sier Høst.

Powered by Labrador CMS