– Hos oss har vi hatt flere voldssaker enn tidligere, sier Mari L. Breistrand som leder mottak- og undersøkelsesteamet i Midtre Namdal.
– Hos oss har vi hatt flere voldssaker enn tidligere, sier Mari L. Breistrand som leder mottak- og undersøkelsesteamet i Midtre Namdal.

Får fire bekymringsmeldinger per dag

Aldri før har det blitt meldt oftere fra om nordtrønderske barn som kan være utsatt for omsorgssvikt, vold eller overgrep.

Publisert Sist oppdatert

1673 bekymringsmeldinger ble gjennomgått av nordtrønderske barnevernstjenester i fjor. Tallene fra Fylkesmannen viser at det har skjedd en dobling i antallet gjennomgåtte bekymringsmeldinger siden 2004 da det kom inn 818.

Det skriver Trønder-Avisa.

Gjennomsnittlig ble det altså hver eneste dag i hele fjor levert inn 4,5 bekymringsmeldinger knyttet til barn i Nord-Trøndelag.

Velferdsdirektør Erik Stene reagerer på antallet og sier at det dreier seg om svært mange barn som ikke har det bra og at det er viktig at barnevernet kommer fort inn.

Barn sviktes av voksne

Med drøyt 4, 5 meldinger per dag, ligger Nord-Trøndelag over landsgjennomsnittet. Beregninger fra Fylkesmannen viser at det kommer inn rundt 15 prosent flere meldinger per barn i Nord-Trøndelag enn i snittet for resten av landet.

Ledere i de fem største barnevernstjenestene i fylket, mener imidlertid at det ikke varsles for ofte. Tvert imot forteller de om hverdager med alvorlige og komplekse saker, hvor barn sviktes av voksne, gang på gang.

– Hos oss har vi hatt flere voldssaker enn tidligere, sier Mari L. Breistrand som leder mottak- og undersøkelsesteamet i Midtre Namdal.

Foreldre varsler selv

I Verdal skulle Helen Bjørsmo som leder undersøkelsesteamet, ønske at det kom flere meldinger fra barnehagene og barneskolene.

Barnevernlederne forteller at det de siste årene har blitt stadig vanligere at foreldrene selv varsler barnevernet. I enkelte kommuner står faktisk foreldrene for flere bekymringsmeldinger enn skolene. Foreldrekonflikter er dessuten stadig oftere den bakenforliggende årsaken til at omsorgen svikter.

Den ferske statistikken fra Fylkesmannen viser også at det aldri før har vært flere barn under barnevernets omsorg.

Feieren varsler

Ved utgangen av året hadde fylkets barnevernstjenester ansvar for 348 barn. Bare siden 2012 har det blitt 81 flere barnevernsbarn. Det innebærer en økning på 30 prosent på tre år.

Tilbakemeldingene fra barnevernlederne er at politiet og skolene (først og fremst ungdomsskolene) er de som oftest melder fra.

– I år har vi også opplevd at feiertjenesten har varslet flere ganger. Det har ikke skjedd tidligere, tilføyer Helbostad.

Gjennomgangen barnevernlederne har gjort i egne registre for de siste årene, viser at det kommer få meldinger fra fastleger, voksenpsykiatri og NAV.

Powered by Labrador CMS