Ikke skoleklar: Førskolebarna skal ikke bruke det siste året i barnehagen på å passe inn i en skoleklar form, sier Rammeplanutvalgets leder, Elin Eriksen Ødegaard.
Ikke skoleklar: Førskolebarna skal ikke bruke det siste året i barnehagen på å passe inn i en skoleklar form, sier Rammeplanutvalgets leder, Elin Eriksen Ødegaard.

Rammeplanen på topp ti

Rammeplanen og barns perspektiv fenger barnehage.no sine lesere. Her får du en reprise over de ti mest populære sakene i januar.

Publisert Sist oppdatert

På topp ti-listen fra januar, finner vi både rammeplanen, forskning og en god del kronikker. Det siste er som forventet, siden kommentarstoff ligger stødig på topp hver måned. Barnehagefolk liker rett og slett gode, klare og faglig baserte meninger.

I januar ser listen slik ut:

1. Barnehagebarn skal ikke lengre bli skoleklar

I arbeidet med ny rammeplan må begrepet skoleklar vike. – Barnehagen skal ikke gjøre skolens jobb, er beskjeden fra rammeplanutvalgets leder.

2. Et fortvilet rop om fred fra et utslitt barn

– For et lite barn kan en full barnehagedag være svært stressende når alle punkter på død og liv skal fylles i løpet av en dag, skriver pedagogisk leder Stian Pedersen i denne svært godt leste kronikken.

3. Store forskjeller mellom base- og avdelingsbarnehager

Barn i basebarnehager har mindre tilgang på rom og utstyr og mindre kontakt med hverandre enn barn i avdelingsbarnehager, viser ny norsk forskning fra «Blikk for barn».

4. Derfor skal barnet være hjemme i 48 timer etter omgangssyke

Om du ikke følger rådene kan du risikere at omgangssyke og diare ikke slipper taket i barnehagen.

5. Barn som sover ute i barnehagen unngår smitte

– Barn som sover ute, er mindre syke, sier helsesøster Nina Misvær.

6. Slik kler du barnet i barnehagen

Et barn som er tørt og varmt, er et lykkelig utebarn. Vi gir deg pakkelisten her.

7. – Jeg vil ikke at du skal gå, pappa!

Tre år gamle Vera vil ikke at pappa skal gå før hun er godt plantet i et trygt voksenfang. Men da må noen av dem først se henne og hennes behov. Fersk kronikkforfatter Arne S. Kvalvik skriver fra barns perspektiv og treffer godt.

8. Ingen ser steinen i Maikens mage

Ofte ser vi ikke barna som trenger hjelp fordi de ikke gjør så mye av seg, skriver Erle Sellevåg. Vi må rett og slett bli bedre til å se og ha nok ansatte til at det faktisk er mulig. Sellevåg har for alvor seilt opp som en av de mest leste kronikkforfatterne på barnehage.no og er vel verdt et besøk.

9. En del gutter får ikke leke

– Vi må stille spørsmål om hva som er de beste barnehagene for gutter, og de beste barnehagene for jenter, sier høgskolelektor og barnehagesuperstjerneTerje Melaas.

10. Kuldekrem eller ikke?

Fra fuktig og mildt til kaldt og tørt. Vinterens største værskifte er på gang over hele landet. Da kommer også kuldekremen fram. Men er det så lurt likevel? Les og finn ut.

Har du noe du vil barnehage.no skal skrive om? Send inn til [email protected], så tar vi kontakt.

Powered by Labrador CMS