Stortingsrepresentant og Krfs tidligere leder Kjell Ingolf Ropstad reagerer på regjeringens barnehagepolitikk.

– Jeg frykter dette er slutten for mange ideelle

Kjell Ingolf Ropstad (Krf) reagerer på kunnskapsministerens politikk og retorikk.

Publisert Sist oppdatert

Han mener kunnskapsministeren fører en retorikk og politikk med ønske om å «ta» store kommersielle barnehager, ifølge en sak i Vårt Land. Utspillet kommer etter at avisen omtalte byggeplanene til Nordstrand kirkes barnehage i Oslo, som nå er lagt på is.

– Men konsekvensen av politikken er dramatisk for små ideelle barnehager, sier Kjell Ingolf Ropstad til landets største kristne avis.

– Jeg ber innstendig om at ordningen med at barnehager skal bli selvstendig rettssubjekt ikke settes i verk 1. januar og utsettes inntil konsekvenser er utredet for barnehager eide av sokn i Den norske kirke, sa byggekomitéleder og styreleder i barnehagen Bjarne Neerland.

Ropstad er enig:

– Det burde være enkelt for statsråden å skyve på dette kravet til regelverket er tilpasset menighetsbarnehagene.

Fra 1. januar vil det ikke være mulig å samle mange barnehager i ett stort selskap. Alle private barnehager må opprettes som egne rettssubjekt og levere egne regnskap.

Regjeringen tar penger fra barna for å øke byråkratiet, mener KrF.

– Barnehagesektoren trenger ikke hundrevis av nye aksjeselskap, men fortsatt satsing på pedagogtetthet og kvalitet for barna. Vi trenger å ta vare på det gode samarbeidet mellom ideelle, private og offentlige tilbud. Mangfold er bra, og foreldrenes mulighet til å velge et tilbud som passer deres barn er fortsatt like viktig, sier Ropstad.

Han opplever at kravet om selvstendig rettssubjekt er spesielt ødeleggende for menighetsbarnehagene.

– Jeg frykter dette er slutten for mange ideelle. Og hvis dette ødelegger for den flotte barnehagen på Nordstrand, og det imponerende arbeidet som er lagt ned for å bygge ny barnehage, er det provoserende.

Powered by Labrador CMS