Barna selv sto for underholdningen under åpningen av Nonneseter Kloster idrettsbarnehage i Oslo sentrum.
Barna selv sto for underholdningen under åpningen av Nonneseter Kloster idrettsbarnehage i Oslo sentrum.

–  Selvsagt skulle vi ha en idrettsbarnehage midt i Oslo sentrum

–  Barna her skal ikke bli de nye Klæbo eller Bjørgen, men finne glede i å bevege seg, sier styrer Marte Lillealtern Haglund i Læringsverkstedet Nonneseter Kloster idrettsbarnehage. 

Publisert

Med ordfører Marianne Borgen (SV) på plass for å klippe snor og kaste glans, ble den første idrettsbarnehagen i Oslo sentrum åpnet i dag. Midt i storbyens asfaltjungel, like ved politistasjonen på Grønland, ligger den nybygde barnehagen med blant annet egen gymsal, hjerterom og bevegelsesrom, storkjøkken og sin egen urtehage på takterrassen. 

– Her handler det om idrett, lek og bevegelse. Barn lærer ved å bruke kroppen. Forskning viser at jo bedre motorikk, jo bedre forutsetninger har man for å fungere sosialt, sier Haglund. 

Mange minoritetsspråklige barn

Nettopp det er et viktig poeng i et område der flesteparten av barna ikke er født med ski på beina. 

– Mens vi i småbarnsavdelingene har nesten hundre prosent barn med etnisk norsk bakgrunn, er det ved storbarnavdelingene nesten 80 prosent barn som ikke har etnisk norsk bakgrunn. Skolene i området har stor overvekt av barn med minoritetsspråklig bakgrunn. Vi ser at det er stor forskjell blant annet på hvor vant barna er til å dra på tur og leke ute, sier styreren. 

Samtidig understreker hun at målet ikke er å skape en ny generasjon idrettsstjerner. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Regionleder Cathrine Solhaug i Læringsverkstedet og styrer Marte Lillealter Haglund i Nonneseter Kloster idrettsbarnehage.
Regionleder Cathrine Solhaug i Læringsverkstedet og styrer Marte Lillealter Haglund i Nonneseter Kloster idrettsbarnehage.

– Det handler om mestring, om bevegelsesglede og matglede. Vi har ikke fokus på særidretter, men at barna skal bli glade i å bevege seg. Her skal vi spille ball, gå på ski og skøyter, samtidig som det pedagogiske målet er i fokus. Det vi har mulighet til. Mange av ungene som vokser opp her har ikke de samme mulighetene og nærheten til marka som de som bor en kort trikketur unna, sier Haglund. 

Fant hodeskalle

Til åpningen var også prosjektutvikler Eva Botten og regionleder Cathrine Solhaug fra Læringsverkstedet. 

– Selvsagt skulle vi ha en idrettsbarnehage på Grønland, slår Botten fast med et smil. 

Hun forteller om et prosjekt som har hatt en lang og kronglete ferd mot den dagen barnehagen endelig kunne åpne dørene 

Ordfører Marianne Borgen kastet glans over dagens markering av barnehageåpningen. 
Ordfører Marianne Borgen kastet glans over dagens markering av barnehageåpningen. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Dette er en av de aller siste private barnehagene i Oslo som fikk etablerings- og driftstilskudd, Vi opplevde at det var litt motstand mot etableringen, men det handlet også om selve bygget. Det er et gammelt verkstedbygg, der deler av bygget er verneverdig, sier prosjektutvikleren. 

Cathrine Solhaug forteller at det første de fant da gravearbeidet startet, var en hodeskalle. Dermed ble arbeidet forsinket. 

– Det har vært en lang prosess. Men når barnehagen nå er åpnet, er det med et helt fantastisk konsept. Vi har egen kokk, kjøkkenhage på taket og fokus på bevegelsesglede og matglede. Dette er en barnehage som kan tilby noe helt annet enn de kommunale barnehagene, sier Solhaug. 

Sunt fokus på mat

Nettopp maten er sentral i barnehagen. I likhet med de andre barnehagene i Læringsverkstedet-kjeden følges konseptet «Et godt måltid», utviklet av Arne Brimi og Ryfylkekokken Frode Selvaag. Målet er å gjøre barna glade i mat og at de skal få oppleve gleden av å spise den sammen med andre. Det skal handle om norske mattradisjoner og gode råvarer, men også om all læringen et godt måltid kan gi, i alt fra tilberedningen og dekking av bord, til nytelsen av maten og oppryddingen etterpå.

Bevegelsesglede og matglede er i fokus i Nonneseter Kloster idrettsbarnehage.
Bevegelsesglede og matglede er i fokus i Nonneseter Kloster idrettsbarnehage.

– Jeg har hørt foreldre si at de ville ha barna i en norsk barnehage så de kunne lære seg å spise brødskiver, sier styrer Marte Lillealtern Haglund med et smil. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hun forteller at de mange ulike matkulturene barna har med seg hjemmefra ikke har vært den største utfordringen. 

– Det var mer uvant for de fleste at de skulle spise varm mat og sitte sammen rundt bordet. I begynnelsen brukte kokken mye krydder, men det var også veldig mange skeptisk til. Nå har vi gått tilbake til litt mer vanlig kost, sier hun. 

Barnehagen er ikke helt sukkerfri, men veldig sukkerbevisst

– Vi har noen forpliktelser til foreldrene, som blant annet handler om at de skal ha med seg en sunn frokost. Det er kunnskap vi gjerne vil gi foreldrene. Det sier seg selv; skal ungene i gymsalen uten at de har en god frokost i magen, slår det ikke spesielt heldig ut. 

Mange nye barnehageplasser

Nonneseter Kloster idrettsbarnehage åpnet i fjor høst. I dag har de to småbarnsavdelinger med til sammen 24 barn, der det bare er ettåringer. På mellomavdelingen er det tolv barn, og i storavdelingen 20 barn fra tre til seks år. Det er i dag plass til 54 barn i barnehagen. 

– Vi har relativt mange søkere, men veldig mange av dem er småbarn. Utfordringen blir å holde på dem etter hvert, sier Haglund. 

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

I samme bydel ligger noen av de største barnehagene i Oslo. Kommunale Kværnerdalen barnehage har plass til nesten 400 barn, mens Fyrstikkalleen barnehage, som også er kommunal, har plass til 142 barn. Samtidig er det ikke lenge siden private Valle Hovin idrettsbarnehage åpnet. I perioden 2016 til 2019 skal det etableres i alt 3000 nye barnehageplasser i Oslo. 

– Indikasjonen tilsier at det nå skal være nok barnehageplasser i denne delen av byen. I alle fall til hovedopptaket, sier styreren. 

Hun har også sett at det kan bli en utfordring å skaffe nok barnehagelærere når den nye pedagognormen skal innfris. I dag er de i alt 15 ansatte i barnehagen, inkludert kokk og to idrettspedagoger. Pedagognormen er oppfylt etter dagens krav. 

– Vi har nylig lyst ut stillinger, og fra høsten har jeg behov for tre nye pedagoger. Vi som er her nå, har jobbet med å sette en god kultur og atmosfære i barnehagen. Også de ansatte har ulike sett kulturer med seg, og flere hadde ikke erfaring fra verken idrettsbarnehager eller Læringsverkstedet, sier styreren, som i dag endelig kunne markere åpningen. 

– Det blir stas. 

Se flere bilder fra barnehageåpningen her. 

Powered by Labrador CMS