Statssekretær Julie Midtgarden Remen (H).
Statssekretær Julie Midtgarden Remen (H).

Regjeringen roser tanken, men vil ikke lovfeste eget verneombud for barna

Regjeringen roser ideen, men vil ikke lovfeste at alle barnehager skal ha sitt eget barnas verneombud.

Publisert

– Ordningen med verneombud som PBL etablerer i samarbeid med Stine Sofies stiftelse, høres ut som et flott initiativ som bidrar til at et viktig tema får systematisk oppmerksomhet. Samtidig kan vi ikke lovfeste alle nye forslag, sier statssekretær Julie Midtgarden Remen (H) i Kunnskapsdepartementet til Dagsavisen.

Som barnehage.no tidligere har skrevet har Stine Sofies Stiftelse og PBL (Private barnehagers landsforbund) inngått et samarbeid, og på sistnevntes landsmøte ble planen om innføringen av et eget barnas verneombud lansert.

LES OGSÅ: Storsatsing fra Stine Sofies Stiftelse og PBL: Vil hjelpe de sårbare barna

Målet på kort sikt er at alle PBLs medlemsbarnehager skal få en ansatt som får en ekstra kompetanseheving for å kunne se de sårbare barna. De skal bli trygge på å snakke om, se og avdekke vold og overgrep mot barn. Og ikke minst skal den ansatte være en ressursperson i barnehagen, for barna, kolleger og foreldrene.

 – Vi starter med en pilot med noen private og kommunale barnehager. Etter hvert er målet at alle barnehager i landet, private og kommunale, skal få på plass et eget «Barnas verneombud», sa Anne Lindboe, administrerende direktør i PBL til barnehage.no tidligere i uka.

PBL har gjennomført en undersøkelse hos sine medlemsbarnehager. 80 prosent har svart at de ikke har tilstrekkelig kompetanse til å oppdage barn som utsettes for vold og seksuelle overgrep, og 98 prosent mener det er viktig å øke kompetansen om vold og seksuelle overgrep mot barn. 88 prosent av de spurte ønsket at minst én ansatt i barnehagen får styrket kompetansen for å se barn som utsettes for vold og overgrep. Og nettopp derfor ønsker de nå å lansere «Barnas verneombud».

Ifølge Dagsavisen, er statssekretæren bekymret for at ordningen kan bli sårbar ved høy turnover, sykdom eller annet fravær.

– Det er viktig at et slikt verneombud ikke blir en sovepute for det øvrige personalet, men at hele personalgruppen er klar over sitt ansvar om varslingsplikt til barnevernet og plikt til å avverge ved mistanke om alvorlig kriminalitet, sier hun til avisa.

Powered by Labrador CMS