Krf-leder Knut-Arild Hareide.
Krf-leder Knut-Arild Hareide.

Mener seksåringene har mistet mye lek

KrF-leder Knut Arild Hareide mener spesielt guttene har lidd nederlag som følge av innføringen av skolestart for seksåringer for 20 år siden.

Publisert Sist oppdatert

KrF-leder Knut Arild Hareide mener skolestart for seksåringer har minst to baksider som må frem i lyset: Det har blitt mindre lek og flere skoletapere.

Det skriver VG.

Det var i Hareides tale på fredagens landsstyremøte at han gikk til angrep på den 20 år gamle skolereformen, som medførte at seksåringene toget inn i skolen.

Han fortalte om småtasser som mistet mye av det lekende barnet i seg den dagen de vandret inn i klasserommene. De er blitt presset inn i et system på skolens premisser med skolefag, testing og prestasjoner, sa KrF-lederen til sitt eget landsstyre.

For lite lek

KrF vil derfor foreslå en grundig evaluering av å ha seksåringene i skolen. Han er imidlertid ikke klar til å konkludere med at ni år skolegang bør gjeninnføres.

Han mener det har blitt for lite lek i læringen – og påpeker at det var et premiss for seksårsreformen at det første året skulle preges av læring gjennom lek.

En av nestorene i norsk skoleforskning, pedagogikk-professor Peder Haug ved Høgskulen i Volda, sa senest i sommer til barnehage.no at seksåringene bør få førskolen tilbake.

Alvorlige konsekvenser

Han var forskningsleder under en tidligere evaluering av den nye læreplanen, Reform 97. Men da var tidligere skolestart ikke en del av evalueringen, ifølge Haug.

– Men konklusjonen ut fra det vi vet etter 20 år, er at reformen ikke har hatt noen konsekvenser for barns læring i det hele tatt, sa Haug til nettstedet barnehage.no i sommer.

Han mener skolestart for umodne gutter, de minste fem år, kan ha alvorlige konsekvenser.

– Vi vet at jentene er tidligere modne enn guttene. Så tidligere skolestart gir større konsekvenser for guttene, sier Haug, og peker på at dagens skoletapere stort sett er gutter.

Fungerende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) er åpen for å se på behovet for en ny evaluering av skolestart for seksåringer. For ham er skole på de laveste trinnene både lek, trivsel og kunnskap.

Har seksårsreformen skapt skoletapere? Bør fem- og seksåringene få førskolen tilbake? Del din mening under eller send oss en tekst til red@barnehage.no.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS