Roy Steffensen er leder av Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Han raser over regjeringens forslag om kutt i pensjonstilskuddet.
Roy Steffensen er leder av Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Han raser over regjeringens forslag om kutt i pensjonstilskuddet.

Steffensen: Regjeringen styrer mot massekonkurser for private barnehager

Regjeringens forslag om kutt i pensjonstilskudd møter motbør. Nå raser opposisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen vil kutte i pensjonstilskuddet til private barnehager. Det ble klart da statsbudsjettet ble lagt fram onsdag.

Roy Steffensen (Frp) er leder av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, han er klar på at regjeringen må endre kursen.

– Det er sjokkerende at regjeringen foreslår å justere pensjonstilskudd, uten å se hele finansieringssystemet som en helhet, sier han, og forsetter:

– Selvfølgelig vil et slikt forslag få konsekvenser. Og den største konsekvensen er at dette er begynnelsen på mange konkurser. Så ser også jeg at det er sannsynlig at private barnehager har fått for mye pensjonstilskudd over en del år, men man må se det i sammenheng med områder hvor de har fått for lite.

Støtter ikke regjeringen

Han er klar på at Fremskrittspartiet ikke kommer til å støtte regjeringens forslag om pensjonskutt.

– Her må vi sette ned foten. Vi vil stoppe dette. Et slikt forslag bør komme i forbindelse med en helhetlig regulering av private barnehager, hvor man ser på alle deler av finansieringen.

Han får støtte av Marit Knutsdatter Strand (Sp):

– Jeg blir skremt av at regjeringen foreslår å gjøre det kuttet når vi vet at finansiering av private barnehager er veldig komplisert, og vi har fått tilbakemeldinger om at 1 av 3 private barnehager har drevet med røde tall, allerede før koronapandemien. Nå under pandemien vet vi at det er pressede forhold på alle kanter, og jeg frykter at hvis private barnehager presses for langt, er det kroken på døren og at vi mister barnehagedekningen vi har jobbet i mange år for å på plass, sier hun.

– Svakt

Torsten Tvedt Solberg (Ap) mener regjeringen har levert skuffende svakt på barnehageområdet i sitt budsjettforslag. Om forslaget til pensjonskutt, sier han:

– Vi skal gå grundigere inn i forslaget, og se hva regjeringen legger til grunn. Men jeg er veldig skeptisk til måten regjeringen velger å gjøre det på.

Han ser ikke for seg at Arbeiderpartiet kan støtte forslaget slik det ligger nå.

– Vi har veldig lenge etterlyst en helhetlig gjennomgang av barnehageloven og finansieringssystemet. At regjeringen velger å ta ut et enkeltelement, og da det enkeltelement som sparer dem penger, er helt feil og veldig alvorlig. Det gjør bare en liten del av jobben, når det vi trenger er en mer helhetlig gjennomgang av systemet.

Powered by Labrador CMS