Saida Begum er fraksjonsleder for Høyre i bystyret i Oslo. Illustrasjonen viser den planlagte barnehagen i Krydderhagen i Oslo, hvor selskapet Espira i fjor fikk avslag på søknad om tilskudd.
Saida Begum er fraksjonsleder for Høyre i bystyret i Oslo. Illustrasjonen viser den planlagte barnehagen i Krydderhagen i Oslo, hvor selskapet Espira i fjor fikk avslag på søknad om tilskudd.

Debatt: Tror Arbeiderpartiet vi er dumme?

«Selvsagt driver dagens byråd en kampanje mot private barnehager. Alle skjønner det. Folk er ikke dumme», skriver fraksjonsleder Saida Begum i Oslo Høyre.

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiets skolebyråd påstår at Høyre har sviktet Oslos småbarnsforeldre gjennom 18 år. Det må hun gjerne mene selv om jeg selvsagt er helt uenig. Det er forresten ikke bare jeg som er uenig. Arbeiderpartiet benytter enhver anledning til å dyrke sine nederlag ved stadig å minne om at Høyre hadde den politiske makten i 18 sammenhengende år. Det hadde vi fordi Arbeiderpartiet tapte valg etter valg. Det gjorde de fordi Oslos småbarnsforeldre og alle andre gang på gang ga Høyre og de andre borgerlige partiene fornyet tillit til å styre byen. Fire valg på rad tapte Arbeiderpartiet, og det holdt på å bli fem.

Ap vant ikke valget i 2015

Etter valget i 2015 ble det som kjent et skifte, men Ikke først og fremst på grunn av Arbeiderpartiets oppslutning. Valgresultatet i 2015 viste en nedgang for Arbeiderpartiet i forhold til valget i 2011, men de ble største parti selv om det bare var med 549 stemmers margin.

Det mest oppsiktsvekkende ved valget i 2015 var egentlig at alle partier gikk tilbake, med unntak av de to mest radikale. Rødt gikk frem 1,4 prosentpoeng til 5. MDG med hele 5,7 prosentpoeng til 8,1. Det ga de to partiene 8 representanter til sammen i bystyret, og det sikrer at Raymond Johansen er byrådsleder og Tone Tellevik Dahl er skolebyråd.

Rødt bestemmer

Dagens byråd bestående av AP, SV og MDG har til sammen 28 representanter bak seg i bystyret. Siden man må ha 30 for å få flertall er de avhengige av Rødt i alle saker om de ønsker flertall. Det gir Rødt en unik posisjon til å få gjennomslag for noen av sine kjernesaker. En av dem er å gjøre livet så vanskelig som mulig for de som driver private barnehager.

Det er ingen hemmelighet, og Bjørnar Moxnes har da også karakterisert alle som driver noen av Oslos og landets beste og mest populære barnehager «parasitter» og «feige». Når skolebyråden hardnakket hevder at byrådet fører Arbeiderpartiets barnehagepolitikk ved å vise til at det er deres valgløfte om 3000 nye barnehageplasser som er det førende prinsipp så er det en grov forenkling.

For hvis det er Arbeiderpartiets politikk som gjelder, hvorfor var det da nødvendig for Arbeiderpartiet å undertegne ikke bare èn, men to skriftlige tilleggsavtaler med Rødt for å hindre etablering av nye private barnehager? Selvsagt driver dagens byråd en kampanje mot private barnehager. Alle skjønner det. Folk er ikke dumme.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Alternative fakta

Skolebyråden hevder jeg bruker tall som ikke stemmer, og at jeg påstår barnehagekøen i Oslo er doblet under dagens byråd. Det er ikke riktig. Jeg bruker den eneste offentlig tilgjengelige statistikken på området og forteller hva den viser.

At byråden ikke liker tallene forstår jeg godt, men det er ikke mitt problem. Tallene er hentet fra Utdanningsdirektoratets statistikk over ventelister i alle landets kommuner og publiseres i desember hvert år. Det er nøyaktig den samme statistikken som Tone Tellevik Dahl og Arbeiderpartiet drev valgkamp på i 2015 for å fortelle at Oslo hadde landets lengste barnehagekø.

Hvis hun mener tallene er feil eller ubrukelige får hun ta opp det med direktoratet i stedet for å henge meg ut for å bruke uriktige tall. Da må hun samtidig innrømme at Arbeiderpartiet gikk til valg på å avskaffe en barnehagekø som ikke fantes. 

Høyre stanser private barnehager?

Det hittil mest desperate forsøket på å bortforklare hvorfor dagens byråd nekter private barnehager å etablere seg i Oslo er påstanden om at det er «fordi Høyres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ikke har villet gi kommunene mulighet til å stille de samme kravene til private som vi stiller de offentlige barnehagene». 

Påstår hun det er Høyres skyld at byrådet nekter nye private barnehager å etablere seg i Oslo? Det er i så fall nytt for meg. Hva er fakta? Arbeiderpartiet skrøt under valgkampen i høst av å være det eneste partiet som ønsker den endringen av barnehageloven som byråden nå kritiserer Kunnskapsministeren for å ha stanset.

Kritikken er absurd. Særlig når vi vet at Arbeiderpartiet ikke en gang har tatt seg bryet med å fremme sitt eget forslag til behandling på Stortinget.

Byrådens arrogante hersketeknikk

Tellevik Dahl hevder jeg er modig som våger å utfordre byrådets barnehagepolitikk. Modig? Jeg gjør bare jobben min når jeg belyser politiske skillelinjer samtidig som jeg tilbakeviser våset skolebyråden presenterer som sannheter.

Hvis jeg legger all godvilje til kan det kanskje være mulig å tolke utsagnet som et kompliment. Når jeg ser det i sammenheng med resten av innlegget er det vanskelig ikke å ta det som en arrogant og nedlatende klam omfavnelse. Et pinlig forsøk på hersketeknikk jeg vil ha meg frabedt.

Byråden vet at jeg når som helst og hvor som helst diskuterer politikk, men for at det skal bli noe annet enn gjørmebryting for de spesielt interesserte må byråden slutte å fabrikkere påstander og alternative fakta. Hun kan for eksempel begynne med å bekrefte at Rødt har fått gjennomslag for en av sine kjernesaker i stedet for å dikte opp stadig nye grunnløse beskyldninger og påstander om sine politiske motstandere.

Folk ser og skjønner hva som skjer. Vi er ikke dumme heller.

  • Artikkelforfatter Saida Begum er Høyres skolepolitiske talsperson Oslo bystyre.
Powered by Labrador CMS