Bildet fra Trålveien er tatt i en annen sammenheng.
Bildet fra Trålveien er tatt i en annen sammenheng.

Vurderer nedstengning på grunn av omgangssyke: – En evig runddans med smitte

Flere steder i landet ser smittevernoverlegene at det er «mye som går» nå.

Publisert Sist oppdatert

I tillegg til at Læringsverkstedet Trålveien Idrettsbarnehage i Bodø er preget av vikarmangel, så har også de siste ukene vært preget av sykdom og blant annet omgangssyke. Kombinasjonen har resultert i at foresatte har blitt bedt om å hente barna sine tidlig, da de ansatte har blitt akutt syke, skriver Avisa Nordland (krever abonnement).

– Det har vært en evig runddans med smitte og ansatte som har vært borte, sier pedagogisk leder Aleksander Johansen til lokalavisa.

Barnehagen har lagt mye vekt på hygiene, og Johansen opplever at foresatte er flinke på ikke å sende barna tilbake mens det fortsatt er fare for at de kan smitte andre. Den siste treukersperioden har likevel vært preget av mye sykdom og feber, og særlig den siste tiden har de merket omgangssyken godt.

– Delvis anbefaling

Barnehagen har vært i kontakt med kommuneoverlege, som har gitt tips til hvordan situasjonen kan holdes i sjakk.

– Vi har fått en delvis anbefaling fra kommuneoverlegen om å stenge enten fredag eller mandag for å få vasket ned barnehagen. Men det er helt opp til oss. Så vi vil se det an fram til da, sier styrer Linda Jensen Horn til Barnehage.no.

Hun forteller at de har oppfordret på det sterkeste til å overholde 48-timersregelen, noe de fleste har vært veldig flinke til, og at flere foreldre til barn som har vært syke har sagt at de vil holde ungene hjemme resten av uka for sikkerhets skyld.

Smittevernoverlege i Bodø, Ole Kristian Losvik, sier til Avisa Nordland at det virker som mange har omgangssyke akkurat nå. Og legger til at Folkehelseinstituttet har uttrykt at det er en god del omgangssyke i Norge for øyeblikket.

Også i Trondheim

Også kollega Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim kommune, har nylig bekreftet at det er «mye som går nå».

– Laben ved St. Olavs hospital sier de har påvist mye mage/tarm-virus nå. Det er hovedsakelig snakk om norovirus, sapovirus og astrovirus. Det er også gjort funn av rotaviruset som gir magetrøbbel, oppkast og diaré, sa Sagvik til Adresseavisen sist uke.

Mens Losvik poengterer at det er vanlig med omgangssyke i vinterhalvåret, tror Sagvik at ettervirkningene av koronapandemien har gitt en oppsving i omgangssyke og andre virussykdommer.

– Folk fikk ikke omgangssyke under pandemien siden vi var så flinke til å holde oss hjemme og passe på smitteverntiltakene. Vi ser mye mer av virussykdommene nå, både når det gjelder luftveissykdommer og omgangssyke, sier hun til Adressa.

Powered by Labrador CMS