Oline Samdal (16) har snart sin siste dag på jobb i Soknes barnehage i Midtre Gauldal. Enhetsleder Odd Arne Haugen håper hun satser på en jobb i sektoren i framtiden.
Oline Samdal (16) har snart sin siste dag på jobb i Soknes barnehage i Midtre Gauldal. Enhetsleder Odd Arne Haugen håper hun satser på en jobb i sektoren i framtiden.

Olines aller første jobb ble i barnehagen

– Jeg håper hun fortsetter i sektoren, sier Odd Arne Haugen. De siste ukene har Oline Samdal (16) hatt sommerjobb i Soknes barnehage.

Publisert

– Hun tar tilbakemeldingene fort, og har gjort en veldig god jobb. Hvis hun velger å fortsette tenker jeg at hun tar et riktig yrkesvalg.

Det sier enhetsleder Odd Arne Haugen i Soknes barnehage i Midtre Gauldal. De siste ukene har han hatt to sommervikarer på topp i barnehagen. En av dem er Oline Samdal.

– Jeg er glad i barn, og begynner på Helse- og oppvekstfag på videregående om noen uker, sier hun om bakgrunnen for valg av arbeidssted i sommer.

– Og etter å ha jobbet her i sommer: Frister det med en jobb i barnehage på sikt?

– Ja, absolutt, sier 16-åringen.

Samarbeidsprosjekt

Hun er en av i alt 31 ungdommer i alderen 15-20 år som har sommerjobb via ordningen Ung i jobb. Privat og offentlig næringsliv samarbeider om ordningen, sammen med NAV og NiT (Næringsforeningen i Trondheimsregionen), står det i en artikkel på nettsidene til Midtre Gauldal kommune. Trøndelag fylkeskommune har gitt økonomisk støtte til ordningen, i tillegg til NAV.

Ungdommene har hatt sommerjobb innen blant annet helse, matbutikk, campingdrift og bakeri - i tillegg til barnehage. Flere arbeidsgivere sier i artikkelen at ungdommene har gjort en viktig innsats - og at satsingen ikke minst har gitt nyttig arbeidserfaring.

– Dette er den første jobben jeg har hatt, sier Oline, og legger til at det var en smule tungt å stå opp om morgenen den første uka.

I løpet av perioden har hun tatt del i de fleste daglige gjøremål i barnehagen.

– Arbeidsoppgavene har variert fra å være med barna til å vaske gulvet etter at vi har spist, og til å skifte bleier og legge barna. Jeg har lært veldig mye.

– Hva er det viktigste du tar med deg av lærdom herfra?

– Det er nok det å bli kjent med barna. Det er artig å se hvordan de små kroppene fungerer. De er veldig aktive, og jeg har lært mye om deres behov. De ansatte har vært veldig flinke, og lært meg hvordan ting fungerer.

Om noen uker begynner Oline Samdal på første året på Helse- og oppvekstfag på videregående. I barnehagen har hun fått kjenne på arbeidslivet. Det har gitt mersmak.
Om noen uker begynner Oline Samdal på første året på Helse- og oppvekstfag på videregående. I barnehagen har hun fått kjenne på arbeidslivet. Det har gitt mersmak.

Soknes barnehage har åpent hele sommeren. Barnehagen ble ferdigbygd til oppstart barnehageåret 2019/2020, har fem avdelinger og ligger på Støren - på tomten til en nedlagt militærleir.

Med at det har vært militært her fra før, følger vi det videre med at vi har valgt militære navn på avdelingene og rommene i barnehagen. Navnene på avdelingene er, fra de minste til de største: Rekrutten, Fenriken, Kapteinen, Majoren og Generalen, står det på barnehagens hjemmesider.

Der står det også at barnehagen har et flott uteområde som innbyr til fysisk aktivitet og lek.

Her får barna utfordringer tilpasset egen alder og forutsetninger, samtidig som de får oppleve mestring i sin egen hverdag, står det videre.

Vinn-vinn-situasjon

Odd Arne Haugen forteller også at det er en barnehage med lang åpningstid, tilpasset behovene til foreldrene - som i stor grad pendler til jobb.

– Det bidrar også til at vi har full bemanning bare en liten del av dagen, noe som gjør at det kan være veldig hektisk til tider. Men det er viktig at de som prøver seg i yrket ser det positive med jobben, og ikke det negative.

Han er tydelig på at de to sommervikarene ikke inngår som en del av grunnbemanningen, men som ekstra ressurser i tillegg.

– Jeg tenker at ordningen er et viktig tiltak når det kommer til å rekruttere framtidige barnehagelærere. De får et innblikk i hvordan det er å jobbe her.

Han forteller at de også en gang tidligere har hatt sommervikarer gjennom ordningen.

– De er til stor nytte, det er ingen tvil om det. De som har vært her har tatt arbeidsoppgavene fort, og gjør en veldig god innsats. Vi skulle i utgangspunktet ikke ha sommervikarer, men når dette er et tiltak som handler om ungdom tenker jeg det er viktig at de får prøve seg i arbeidslivet. Det blir en vinn-vinn-situasjon for alle, avslutter Haugen.

Powered by Labrador CMS