Torild Skard og Gro Nylander mener likestillingen er gått for langt og at små barn sendes for tidlig i barnehage.
Torild Skard og Gro Nylander mener likestillingen er gått for langt og at små barn sendes for tidlig i barnehage.

Legendariske feminister advarer mot å sende ettåringer i barnehage

På 70-tallet kjempet Torild Skard og Gro Nylander for barnehagene. – Nå har det blitt helt feil, sier Skard til Vårt Land. – Jeg kaller det likestilling på ville veier, sier Nylander.

Publisert Sist oppdatert

Den rødgrønne regjeringen lovfestet plass i barnehage for alle barn som hadde fylt ett år innen hovedopptaket i august. I fjor ga regjeringen Solberg også barn som er født i september og oktober rett til barnehageplass innen utgangen av måneden de fyller ett år.

I løpet av våren skal Stortinget ta stilling til om også barn født i november skal ha rett til barnehageplass i løpet av den måneden de fyller ett år.

– Tiltakene innføres uten noen form for diskusjon om hva som er best for barna, sier psykolog Torild Skard til Vårt Land.

Ikke psykologisk rustet

Skard er ingen hvem som helst. Hun er internasjonalt kjent som forkjemper for kvinners og barns rettigheter, og har hatt en rekke verv og stillinger i FN, blant annet som styreformann for UNICEF og direktør for kvinnespørsmål i UNESCO.

Hun mener de aller minste barna naturlig er mest knyttet til mor og sier det finnes god forskning som advarer mot å sende ettåringer i barnehage.

– Ikke før i tredje leveår er barnet psykologisk rustet til å takle en større sosial krets, som en stor barnehage, sier Skard.

Viktig tilknytningsfase

Hun får støtte av overlege Gro Nylander, som også var en av dem som formet norsk kvinnekamp på 70-tallet, og som har skrevet flere bøker om svangerskap, fødsel, amming og omsorg for spedbarn.

– Fagfolk forteller oss at ettåringer er inne i en svært viktig tilknytningsfase. I den alderen må de først og fremst være sammen med dem de er glade i og trygge på, sier Nylander til Vårt Land.

– Jeg kaller det likestilling på ville veier. Når ihuga feminister som Torild og jeg, som har kjempet for likestilling, barnehager og fedrekvote, bekymrer oss for at barnas behov ikke blir møtt, så synes jeg man skal lytte, legger hun til.

Får svar

Skard og Nylander får svar fra Amanda Schei, tidligere leder i Norges Venstrekvinnelag. På minervanett.no skriver hun at hvis man skal ta denne bekymringen på alvor, vil man i praksis sende kvinner tilbake til kjøkkenbenken.

Dersom en kvinne får tre barn i løpet av ti år, vil hun miste seks år i arbeidslivet.

"De seks årene ville typisk komme i den mest kritiske perioden av et arbeidsliv, og perioden hjemme ville føre til at mor ikke kunne konkurrere på like vilkår med menn eller barnløse kvinner i samme alder", skriver Schei.

Hun mener det ikke er noen motsetning mellom å være i barnehage og å få god omsorg.

"En nyere norsk studie viser at jo lengre tid barna er i barnehagen, jo mindre aggressive er de. En annen norsk studie viser at foreldrene flest er fornøyde med barnehagetilbudet til ettåringene," skriver Schei.

Følg barnehage.no på Facebook.

Powered by Labrador CMS