Både foreldrene som eier Steinrøysa andelsbarnehage og styrer Tone Holme (lille bildet) ønsker å selge til Læringsverkstedet. Men kommunen har forkjøpsrett.
Både foreldrene som eier Steinrøysa andelsbarnehage og styrer Tone Holme (lille bildet) ønsker å selge til Læringsverkstedet. Men kommunen har forkjøpsrett.

Kommunen har forkjøpsrett - men barnehagen vil ikke

- Vi ønsker den friheten som vi har ved å være privat og ha en eier som holder på med barnehage og ikke noe annet, sier daglig leder Tone Holme i Steinrøysa andelsbarnehage.

Publisert

Den foreldreeide tre avdeling store barnehagen i Nittedal har i to år hatt et partnerskap med Læringsverkstedet. Det innebærer at den enkeltstående barnehagen kjøper tjenester innenfor blant annet HR, regnskap og pedagogikk fra konsernet. Nå vurderer styret om de skal ta steget fullt ut og la Læringsverkstedet kjøpe barnehagen.

Det var Varingen som omtalte saken først.

Uforutsigbare rammevilkår

Daglig leder Tone Holme sier til barnehage.no at uforutsigbare rammevilkår gjør det krevende for barnehagen å planlegge driften over tid.

- Vi er en liten barnehage som har maksimalt antall barn i forhold til areal. Vi opplever at det blir tøffere å drive en slik barnehage enn før. Vi holder oss innenfor bemanningsnormen som er varslet, men når nå pedagognormen kommer, må vi gjøre om en assistentstilling til en pedagogstilling uten at dette fullt ut blir kompensert. Det stilles også nye krav til det administrative arbeidet, og dessuten opplever vi at spillereglene endrer seg fra år til år. Vi vet ikke før i desember hva vi får i tilskudd for året etter. Og samtidig opplever vi at kommunen gjør grep for å stramme til økonomien og redusere tilskuddene. Blant annet planlegger de en åtte avdelings barnehage i det samme området der vi ligger, sier Tone Holme til barnehage.no.

Festeavtale med forkjøpsrett

Både daglig leder, de ansatte og styret er svært godt fornøyd med hvordan samarbeidet med Læringsverkstedet fungerer. Nå ser de på muligheten for å få barnehagen solgt til konsernet.

Men om dette salget eventuelt kan skje, er det Nittedal kommune som avgjør. Avisa Varingen skriver at Steinrøysa andelsbarnehage leier tomt av kommunen. I festeavtalen står det svart på hvitt at dersom barnehagen selges, har Nittedal kommune forkjøpsrett.

Foreløpig er det ikke avklart om kommunen vil benytte seg av denne forkjøpsretten.

Torsdag ettermiddag fikk barnehagen melding om at administrasjonen ikke anbefaler å benytte forkjøpsretten. Nå er det opp til politikerne om de vil følge rådet eller ikke.

Vil heller la være å selge

Både Tone Holme og styret er tydelige på at de heller driver videre som andelsbarnehage i partnerskap med Læringsverkstedet enn å bli overtatt av kommunen.

- Det er ikke noe galt med kommunale barnehager. Men vi ønsker den friheten som vi har ved å være privat og ha en eier som holder på med barnehage og ikke noe annet. En barnehage som er eid av kommunen må kjempe om midlene, blant annet til vedlikehold, med alle andre enheter. I en privat barnehage er det korte beslutningsprosesser og stor frihet til selv å avgjøre hvordan vi disponerer de midlene som vi har, sier Tone Holme.

Saken skal behandles politisk 4. juni.

Powered by Labrador CMS