Foredragsholder og pedagogisk leder i Pi-Parken, Gunnbjørg Hauge viser spente barn hvordan realfag kan være både inspirerende og spennende. Pi-Parken ligger i Larvik kommune, som er en av realfagskommunene.
Foredragsholder og pedagogisk leder i Pi-Parken, Gunnbjørg Hauge viser spente barn hvordan realfag kan være både inspirerende og spennende. Pi-Parken ligger i Larvik kommune, som er en av realfagskommunene.

Vil ha flere realfagskommuner

Innen 1. mars kan flere kommuner søke om å bli en av Norges nye realfagskommuner.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg håper mange nye kommuner vil søke om å bli realfagskommune fra høsten. Disse kommunene er viktige forbilder når det gjelder å løfte matematikk, naturfag og teknologi i skoler og barnehager, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Norge har i dag 45 realfagskommuner, og innen 1. mars kan kommuner fra hele landet søke om å bli realfagskommune de neste to årene.

– Gode kunnskaper i realfag og teknologi er nødvendig for å møte morgendagens utfordringer, enten det gjelder helse, samferdsel eller klima, understreker kunnskapsministeren.

Skedsmo kommune har startet opp et realfagsnettverk med barnehager og skoler, for å fremme realfag. Samtlige førsteklassinger i kommunen har eget nettbrett, og deltar i et forsøksprosjekt med bruk av dataspill i matematikkundervisningen.

Flere norske 15-åringer enn tidligere mener naturfag er nyttig, fordi det gir gode jobbmuligheter senere i livet. Det viser den siste PISA-undersøkelsen, som ble offentliggjort 6. desember. Andelen norske ungdommer som tror de kommer til å ha et realfaglig yrke når de blir 30 år, har økt fra 20 prosent i 2006 til nesten 30 prosent i 2015.

Realfagskommunene er inspirert av danske Science-kommuner. Fra 2008 til 2011 fikk 25 danske kommuner støtte til innsats i naturfag og teknologi. Målet var å øke barn og unges interesse for realfag, for å sikre vekst og innovasjon på lang sikt.

De første norske realfagskommunene ble valgt ut våren 2015, og disse får støtte ut 2016. Kunnskapsministeren håper mange kommuner nå vil søke om å bli realfagskommune fra neste høst.

Fakta:

  • Realfagskommuner er en del av realfagsstrategien «Tett på realfag 2015-2019».
  • Realfagskommunene skal lage sin egen, lokale realfagsstrategi – og løfte matematikk, naturfag og teknologi i barnehage og skole.
  • Målet er å få færre elever på lavt nivå i matematikk og naturfag og flere i toppsjiktet.
  • Søknadsfristen for å bli en av Norges nye realfagskommuner er 1. mars.

Her kan din kommune søke om å bli realfagskommune.

Powered by Labrador CMS