Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

12.400 barnehagelærere kan havne i storstreik

Konflikten om arbeidstid kan føre til storstreik i kommunale barnehager landet rundt.

Publisert

Som barnehage.no skrev tirsdag, har Utdanningsforbundet tatt dissens i spørsmålet om plantid, og vil løfte saken inn i hovedtariffoppgjøret denne våren.

Nemnda som behandlet saken etter at det ble brudd i arbeidstidsforhandlingen mellom Utdanningsforbundet og KS, vil ikke gi barnehagelærere en økning i plantid og er kommet med følgende kjennelse:

«Den ordinære arbeidstiden er 37,5 timer pr. uke. Minst 4 timer i gjennomsnitt pr. uke av den ordinære arbeidstiden skal anvendes til planlegging, for- og etterarbeid for pedagogiske ledere/barnehagelærere. Organiseringen av denne tiden fastsettes i samråd med det pedagogiske personalet. Det er leders ansvar å sikre at dette arbeidet kan utføres som forutsatt, både individuelt og sammen med andre og at de fysiske arbeidsforholdene er tilfredsstillende.»

12.400 kan bli tatt ut

Uenigheten innebærer at totalt 12.400 av Unios medlemmer i offentlige barnehager, familiebarnehager og skolefritidsordninger kan bli tatt ut i streik dersom det også blir brudd når saken skal opp i tariffoppgjøret.

Private barnehager er ikke omfattet av avtalen. Det er heller ikke offentlige barnehager i Oslo.

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.
Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

- Øker faren for brudd

NTB skriver at da en parallell konflikt om lærernes arbeidstid ble en del av tariffoppgjøret i 2014, endte det med storstreik som lammet skoler over hele landet i flere uker. Utdanningsforbundets leder Steffen Handal vil ikke uttale seg om han mener streikefaren nå er like stor som i 2014.

– Det er ikke klokt å vurdere faren for streik så tidlig i et tariffoppgjør, men at dette kommer inn i forhandlingene, øker selvsagt kompleksiteten og dermed faren for et brudd. Dette blir nok et element i de vurderingene partene må gjøre i oppgjøret, sier han til NTB.

Partene i KS-området har frist til midnatt 1. mai til å komme til enighet.

Powered by Labrador CMS