DEBATT

«I naturen finner man utfordringer som er passelig for alle», skriver artikkelforfatteren.
«I naturen finner man utfordringer som er passelig for alle», skriver artikkelforfatteren.

Naturen er verdens beste og største lekeplass!

«Naturen er en fantastisk gave til barnehagen. Barnehager må ta i bruk naturen i mye større grad», skriver student Benjamin Flaa.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Nå som jeg snart er ferdig utdannet barnehagelærer ønsket jeg å skrive et leserinnlegg om en observasjon jeg har gjort i løpet av mine praksisperioder ved studiet, og som jeg føler ikke har blitt omtalt nok i media og i andre settinger: Nemlig viktigheten av å ta i bruk naturen i barnehagehverdagen. Dette er noe jeg ikke tenkte over selv under første praksisperiode, da jeg hadde null erfaring med barnehage før jeg begynte på studiet, men som jeg la kraftig merke til da jeg kom ut i den andre praksisperioden der jeg var i en friluftsbarnehage.

Spørsmålet jeg spurte meg selv da jeg kom dit var: Hva er det som skaper så stor forskjell og hvorfor? Dette spørsmålet fikk meg til å virkelig interessere meg for å finne ut hvilken type barnehagelærer jeg vil være og hvilken hverdag jeg vil ha.

Benjamin Flaa, barnehagelærerstudent.
Benjamin Flaa, barnehagelærerstudent.

Hva er fordelen ved å ta i bruk naturen?

Forskjellen på barnehagegruppen og barnehagehverdagen var ganske stor i de to barnehagene. Aldersgruppene i begge barnehagene var like, så det var ikke vanskelig å se forskjellen. På barna kunne man legge merke til at de som gikk i friluftsbarnehagen var mye mer utviklet motorisk. De var mer sosiale med hverandre og de utfordret seg selv mye mer gjennom risikofylt lek.

Det jeg kanskje ble mest overrasket over var at støynivået i barnehagehverdagen ble redusert kraftig i friluftsbarnehagen. Jeg merket selv at jeg var mye mindre sliten i hodet enn da jeg var i en barnehage som var mye inne, noe som de ansatte i friluftsbarnehagen var veldig enig i. Jeg merket også at barna i friluftsbarnehagen var mer selvstendig, og ikke trengte like mye hjelp fra de voksne sammenlignet med barna i den andre barnehagen.

Hvorfor jeg brenner for å ta i bruk naturen?

Jeg var selv et barn med motoriske utfordringer, så jeg brenner voldsomt for å hjelpe andre barn med de samme utfordringene. Som et barn med motoriske utfordringer var jeg selv mye i naturen i min oppvekst, som nå i senere tid har hjulpet meg veldig mye til å bli fullt fungerende. I tillegg er jeg født og oppvokst i Åndalsnes i Romsdalen, så naturen har alltid vært en del av livet mitt.

I naturen finner man utfordringer som er passelig for alle. Naturen er dermed en perfekt plass for å kunne utvikles motorisk. Ser man på ulik forskning som er gjort så viser det seg at barna i en friluftsbarnehage har bedre motorikk enn de barna som går i en ordinær barnehage.

Naturen er verdens beste og største lekeplass! Her i Norge er vi ganske heldige som har den fantastiske naturen, så det ville vært synd å ikke bruke den. Mitt råd til alle barnehager er å ta i bruk naturen så ofte som mulig.

Det vil utgjøre en forskjell, både for barna og de ansatte.

Powered by Labrador CMS